Publicerad: 14. September 2022 Av: Redaktionen Comments: 0

När det gäller försäljning av guld finns det några saker du behöver veta för att processen ska bli så smidig som möjligt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom och diskutera de viktigaste faktorerna som du behöver tänka på när du säljer ditt guld till en guldbutik eller online via en så kallad guldpåse som du får hemskickad. Vi kommer också att ge några tips om hur du får det bästa priset för ditt guld!

Att sälja guld kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar, men det finns några saker du måste tänka på. Här är de viktigaste faktorerna att tänka på när du säljer ditt guld:

Vad är det för typ av guld du har

Det är det allra första du måste ta reda på, vilken typ av guld är det du vill sälja. Guld finns i många olika former det kan vara:

  • Guldmynt
  • Guldtackor
  • Smycken
  • Skrotguld
  • Tandguld

Varje typ av guld är värd olika mycket pengar, så det är viktigt att veta vilken typ av guld du har innan du säljer det.

Guldets renhetsgrad

Nästa sak att tänka på är renheten på ditt guld. Ju högre renhet desto mer värdefullt är ditt guld. De flesta smycken är inte rent guldeftersom det ofta blandas med andra metaller för att göra det hårdare och mer hållbart. Guldets renhet mäts i karat (k).

24k guld är det renaste man kan få, men det är också det mjukaste, så det används inte ofta i smycken. 18k guld innehåller 75 % rent guld och 25 % andra metaller, och 14k guld innehåller 58,33 % rent guld.

Vikten av ditt guld

Guld vägs i Troy ounce (ozt), där en ozt motsvarar 31,103 gram. Ju fler Troy ounces du har, desto mer pengar får du för ditt guld!

Ta in minst 2 offerter men gärna fler

När du säljer ditt guld är det viktigt att få flera offerter från olika guldbutiker. På så sätt kan du jämföra priserna och få den bästa affären för ditt guld.

Känn till värdet på ditt guld

Som vi nämnde tidigare är olika typer av guld värda olika mycket pengar. Det är viktigt att göra din research och veta hur mycket ditt guld är värt innan du säljer det. På så sätt kan du försäkra dig om att du får ett rättvist pris för ditt guld.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att förstå vad du ska tänka på när du säljer ditt guld! Om du har några frågor eller behöver hjälp med att värdera ditt guld är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig gärna. Tack för att du läste!