Publicerad: 10. March 2023 Av: Redaktionen Comments: 0

Det finns många åtgärder som du kan vidta för att leva ett mer hälsosamt liv: motionera regelbundet, äta en balanserad kost och undvika nikotin. Men oavsett hur hälsosamt du lever finns det fortfarande några saker du kan missa eftersom de inte märks av. På så sätt kan en hälsokontroll hjälpa dig att ta kontroll över din hälsa.

Vad är en hälsokontroll?

En hälsokontroll är i korthet en undersökning som avgör ditt allmänna hälsotillstånd. Vid en hälsokontroll undersöks din vikt, livsstil, kroppstyp, blodtryck och annat för att analysera ditt befintliga hälsotillstånd. På så sätt kan en hälsokontroll bedöma eventuella framtida risker och användas för att optimera din livsstil för att leva ett längre och mer hälsosamt liv.

 

Vid en djupgående hälsokontroll genomgår du avancerade hälsotester som blodanalys, epigenetisk kartläggning, DNA-test, biologisk åldersbestämning och ett kardiovaskulärt test. Det vill säga hälsotester som alla kan bidra till att du optimerar ditt sätt att leva på och följaktligen känner dig friskare. 

Vem kan göra en hälsokontroll?

I princip kan vem som helst ta kontroll över sin hälsa med en hälsokontroll. Det finns flera auktoriserade företag som erbjuder hälsokontroller med hjälp av precisionsmedicinska analyser för att avgöra människors hälsostatus. 

 

Dessa företag drivs av läkare med flera års arbetslivserfarenhet som garanterar att du inte far illa av en hälsokontroll. Det är dock viktigt att du inte ersätter ett läkarbesök med en hälsokontroll – snarare bör det ses som ett komplement till den traditionella sjukvården.

Det här säger forskningen

Det är viktigt att betona att det råder skilda meningar om huruvida hälsokontroller faktiskt fungerar. Vissa hävdar att kontroller av redan friska människor varken minskar sjukligheten eller dödligheten. Andra menar att de kan vara fördelaktiga för att upptäcka eventuella underliggande sjukdomar i tid. 

 

Det gäller alltså att ta hälsokontroller med en nypa salt och vara ordentligt påläst innan man gör en sådan kontroll. Som sagt är det också viktigt att de ses som ett komplement snarare än en ersättning till vanliga läkarbesök.

Personlig hälsoplan för ett bättre liv

Oavsett om en hälsokontroll kan sänka ens biologiska ålder eller inte tycks forskningen vara enig om att hälsokontroller kan främja en mer hälsosam livsstil. Det beror helt enkelt på att alla människor är unika och har olika förutsättningar, och med professionell rådgivning är det möjligt att optimera sin livsstil för ett bättre liv. 

 

Med en hälsokontroll och en konsultation med läkare kan man få en hälsoplan skräddarsydd efter sina förutsättningar och således rådgivning om träning, kost, sömn och så vidare. Det vill säga det som behövs för att må och känna sig allmänt bättre.

Går det att leva ett hälsosamt liv utan en hälsokontroll?

Absolut! Det finns gott om mått och steg du kan ta på egen hand för att må bättre och leva längre

 

De flesta forskare är eniga om att receptet för ett längre och mer hälsosamt liv är att äta näringsrika livsmedel, motionera regelbundet, hålla kroppsvikten, inte dricka för mycket alkohol samt inte röka. Önskar du att få en bättre överblick över din nuvarande hälsostatus kan dock en hälsokontroll fungera som ett bra supplement till en annars hälsosam livsstil.