Bra proteinpulver – för träning och mellanmål

Nu när jag börjar träna tidigt på morgonen så är det enda man klarar av  kl 5 är ett glas proteinshake. Just nu testar jag en ny sort som heter Komplett och är gjord på havreprotein och bärpulver. Den är osötad och har en frisk smak av blåbär, hallon och jordgubbar.

Komplett passar lika bra som tillskott och som ren måltidsersättning för dig som vill dra ned på maten ett par dagar, och på så vis snabbt gå ned i vikt.

 

Att köra Komplett som måltidsersättning går utmärkt ett par dagar, men just då rekommenderar jag dig inte att hårdträna!

Du hittar både Komplett och Alka greens produkterna på www.alkagreens.se

Här kommer en text av Fredrik Paulun om havreprotein:
  Det är inte någon slump att så många idrottsmän börjar dagen med en kraftfull grötfrukost. I denna artikel ska vi titta extra noggrant på vad havre kan göra för dig som vill bygga muskler, bränna fett och ha en god hälsa.
Ett av de billigaste proteintillskotten!

Svensk havre hör till världens bästa och exporteras ibland så långväga som till USA. Vi ska därför skatta oss lyckliga att vi har detta utmärkta livsmedel runt hörnet i den lokala matvaruaffären till ett mycket bra pris. Ett paket havregryn på 500 gram kostar runt en tia och ger massor av näring. 100 gram gryn ger, lite beroende på fukthalten, ca 60 g kolhydrater, 7 gram fett och hela 13 gram protein. Dessutom är grynen laddade med ett stort antal andra näringsämnen, men vi ska börja titta på proteinet. Andra spannmål innehåller inte lika mycket protein som havre och dessutom är proteinkvaliteten mycket hög. Exempelvis innehåller havre mycket mer av den essentiella aminosyran lysin än andra spannmål, vilket ger en högre proteinkvalitet. Det enda som egentligen skulle kunna förbättras hos havreproteinet är innehållet av de svavelhaltiga aminosyrorna metionin och cystein. Båda dessa är essentiella och det finns ganska lite av dem i havregryn, men det problemet är lätt löst om man t ex äter ett par ägg till sin gröt. Ägg är nämligen extremt rika på dessa aminosyror och kompletterar därför grynen mycket bra. Ser man till priset är havreprotein mycket prisvärt. Många animaliska proteinkällor kostar 10 ggr så mycket och innehåller just bara protein. Havre har ju så mycket mer.
Välj glykemiskt index själv!

De flesta tänker på havre, främst som ett kolhydratlivsmedel. Det är med all rätt eftersom omkring 60 % av vikten är kolhydrater. Havre innehåller nästan bara stärkelse, vilket är drömmen för dig som vill bygga muskler och orka träna hårt. Stärkelsen bryts ju ner till glukos som går direkt ut i blodet och in i dina muskler för att ge den muskelenergi (glykogen) du behöver när du tränar. Du som känner till det glykemiska indexet (GI) vet att man ska äta kolhydrater med lågt/mellanhögt glykemiskt index under dagen, och långsamma målet före träning. Direkt efter träningen gäller det istället att få i sig kolhydrater med högt glykemiskt index. Följer du detta kan du räkna med att bygga mer muskler och få bättre uthållighet samtidigt som du bränner mer fett. En av de intressanta egenskaperna hos havre är att du själv kan välja glykemiskt index! Om du kokar havre till en gröt på vanligt sätt får du ett GI på 68 medan du får ett GI på närmare 90 om du äter grynen okokta! Vill du ha ännu högre GI efter passet kan du äta snabbgryn eller mixa de vanliga grynen och andra valfria ingredienser till en drink. Det huvudsakliga skälet till att de kokta flingorna har lägre GI än de råa är att stärkelsen i grynen förklistras och ger därmed långsammare tömning av magsäcken och långsammare upptag i tunntarmen. Resultatet blir således ett lägre GI. Att snabbgrynen och de mixade grynen blir snabbare är ganska lätt att förstå, eftersom de är mindre partiklar och lättare att smälta. Ju mer du mal eller mixar något, desto snabbare blir upptaget.
Fett av hög kvalitet

Som du kanske vet, behandlar kroppen olika typer av fett på olika sätt. Det är t ex lättare att bli fet på mättat fett än på omättat fett, samtidigt som det sistnämnda har bättre egenskaper för hälsan. Havre innehåller 7 % fett och över 80 % av det fettet är omättat. Notera att hälften av det omättade fettet kommer från enkelomättat fett, vilket är det man av hälsoskäl rekommenderas att äta idag. Det har många fördelar då det inte härsknar så lätt men knappast några speciella nackdelar. Under en diet är det smart att minska fettintaget, men skär man ner det för mycket kommer fettförbränningen att avstanna. Kroppen känner ju av vad du äter och finns det inget fett i din mat bränns heller inget fett. Om man istället vräker på fett får man för mycket energi och blir fet, trots att fettförbränningen går på högvarv. Havre är den gyllene medelvägen. Äter du ganska magert i övrigt är havregrynen ett perfekt sätt att få det fett som behövs, samtidigt som dina fettdepåer kan förbrännas. Havre är därför ett särskilt trevligt livsmedel under dieten.
Naturens bästa antioxidanter

Fett kan oxidera, dvs härskna. I naturen motverkas oxideringen av s k antioxidanter. I havre finns det en del fett och därför krävs det även potenta antioxidanter. Många människor äter idag, ofta på god grund, kosttillskott med antioxidanterna vitamin C, E, beta-karoten och selen. Det finns dock många tusen olika antioxidanter i växtriket och just i havre har man funnit några nya intressanta sådana. De har ofta lustiga och svåruttalade namn som avenanthramider och avenasteroler, men även det gamla hederliga E-vitaminet finns i ansenlig mängd. Man har även funnit fenoliska antioxidanter och dessa är mycket nyttiga att äta, bl a för att de är kända för att motverka risken för flera typer av cancer. Faktum är att havre är så rikt på antioxidanter att man förr i världen, innan de syntetiska antioxidanterna började användas, skyddade andra livsmedel från härskning med just havre. Lite havremjöl kunde förlänga livslängden på andra livsmedel avsevärt.
Simkunniga fibrer

Det finns två huvudsakliga typer av fibrer i havre, de vattenlösliga, och motsatsen, de vattenolösliga. Havregryn är ett av de livsmedel som är mest rikt på de vattenlösliga fibrerna. Fibrer är som du säkert vet bra på många sätt, men de vattenlösliga är faktiskt de bästa. De har bl a förmågan att ge rätt näring till de goda bakterierna som huserar i din tjocktarm. Det gör dig mer motståndskraftig mot magsjuka samtidigt som det ger många andra hälsomässigt goda effekter. Bl a kan de vattenlösliga fibrerna öka insulinkänsligheten, vilket praktiskt taget innebär att allt du äter kommer att få lägre glykemiskt index. Känner du redan hur valkarna börjar krympa? Havrefibrer är dessutom duktiga på att binda kolesterol i tunntarmen så att det till viss del hamnar i toaletten. Det gör havre till ett naturligt kolesterolsänkande ämne och är därmed ett effektivt vapen mot hjärt- och kärlsjukdomarna.
Viktiga mineraler och vitaminer

Havre är även mycket rikt på viktiga kraftmineraler, sådana mineraler som du behöver lite mer av när du tränar hårt. Zink är viktigt för testosteronutsöndringen och immunförsvaret, järn behövs för bildningen av röda blodkroppar, medan mineraler som kalium och magnesium behövs för cellernas välmående. Brist på någon av dessa kommer snabbt att leda till försämrad hälsa och välmående. Havregryn är så laddade med mineraler att de skulle kunna ses som ett kosttillskott, och även halten av B-vitaminer är hög. Dessa vitaminer är ju kända för att vara nödvändiga för en normal energiomsättning. Kroppens hantering av både fett, kolhydrater och protein är beroende av B-vitaminer och t ex säger de allmänna svenska rekommendationerna att de med högt proteinintag ska äta mer vitamin B6. Här får du rikligt med både B6 och alla de andra, utom B12 som inte finns i några vegetariska livsmedel.
Men…jag tål inte gluten…

Många människor har celiaki, d v s är glutenallergiker. Det innebär att de inte tål gluten, ett protein som finns i de flesta spannmål, och blir mycket dåliga i magen om de ändå äter det. Enligt ny forskning finns dock ingen gluten i havre. Det skulle innebära att havre vore fritt fram att äta även för glutenallergiker, vilket skulle innebära en stor lättnad för många. Om du tillhör denna grupp ska du dock vara lite försiktig, eftersom många bönder som producerar havre även producerar andra spannmål och ofta används samma cisterner vid förvaring. Det är därför vanligt att havre är lite ”förorenat” med gluten från andra spannmål, men eftersom detta problem är uppmärksammat tror jag att man snart löst det.
Slutsats

Ät havre varje dag, och du får det lättare att komma i form. Dessutom minskar risken betydligt för att du ska drabbas av hjärt-/kärlsjukdomar, cancer och övervikt. Att det dessutom är gott gör inte saken sämre. Den perfekta frukosten är kokt gröt med minimjölk och någon skivad frukt i eller en klick sylt. Till det bör man äta ett par ägg och dricka ett glas juice. Äter du sån frukost idag? Inte? Prova det och du kommer att märka en skillnad direkt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>