Publicerad: 24. October 2023 Av: Redaktionen Comments: 0

När du blir äldre kommer du oundvikligen att uppleva förändringar i alla delar av din kropp, inklusive hjärnan. Här är några av de effekter åldrandet har på hjärnan:

1)  När hjärnan åldras krymper vissa delar av den, inklusive de områden som är avgörande för inlärning och att utföra komplexa mentala aktiviteter.
Med åldern står hjärnan inför ökad inflammation.
Hjärnan kan få minskat blodflöde.
Kommunikation mellan hjärnceller/nerver kan inte vara lika bra.

2. Alla dessa förändringar i hjärnan kan göra det svårt att: Lära sig något nytt, som ett nytt språk eller färdighet. Komma ihåg nummer och namn, som telefonnummer och namnen på viktiga familjemedlemmar och akuta kontakter. Komma ihåg möten och schemalagda händelser, som läkarbesök eller möten med vänner. Multitaska, som att laga mat och städa samtidigt.

När du blir äldre kanske du vill börja lära dig en ny färdighet, men på grund av din åldrande hjärna kan det vara svårt för dig att göra det. Men vad om vi sa att det fanns ett sätt att se till att din hjärna förblir säker från dessa åldrande effekter?

Att spela hjärnspel kan vara ett utmärkt sätt att stärka dina kognitiva och mentala förmågor – de kan vara användbara för att göra ditt minne mycket starkare. Hjärnspel kan hjälpa äldre att komma ihåg viktig information, såsom läkarbesök. Detta kan fungera på kort sikt och lång sikt. Hjärnspel är ett utmärkt sätt att bibehålla hjärnhälsan. Kolla in de bästa gratis hjärnspelen nedan. De bästa gratis hjärnspelen för äldre.

Ordgåtor som korsord är ett utmärkt sätt att förbättra minnesretention genom att hjälpa hjärnan att bilda och bibehålla kopplingar (eftersom alla ord i korsordspusslet är relaterade till varandra).

Sådana pussel involverar både hjärnans vänstra och högra sidor, inklusive kreativt tänkande och logiska resonemangsfärdigheter. Korsord hjälper också äldre att återkalla och komma ihåg olika ordförrådstermer som de inte använder regelbundet.

Om det görs avslappnat kan ordgåtor som korsord vara en avkopplande och bra daglig aktivitet. De kan enkelt nås i tidningar, men det finns också flera korsordspussel-appar som du kan ladda ner på din telefon.

Dessa pussel kan göras ensamma, eller du kan ta med vänner och familj för att hjälpa dig att lösa dem!

Sudoku är ett nummerpussel där individen sätter in numren ett till nio i ett rutnät på så sätt att varje nummer dyker upp en gång i varje vertikal linje, horisontell linje och ruta.

Sudoku är ett bra sätt att förbättra minnet. Det involverar logik och strategiskt tänkande eftersom du tvingas koppla ihop varje vertikal och horisontell linje. Spelet hjälper dig att förbättra din koncentration och förmåga att fatta snabba beslut.

Men, Sudoku online gratis kan vara ett svårt spel att knäcka! När du slutför pusslet kommer du att ha en stor känsla av prestation och koncentration.

Sudoku kan göras som ett blyertspussel – de flesta tidningar har dessa pussel, eller du kan köpa en Sudoku-aktivitetsbok. Det finns också flera gratis online-appar som du kan ladda ner på din telefon så att du kan spela Sudoku när som helst, var som helst!