Soppa – från mitt hjärta till ditt

Schück 04Jag älskar soppor. Så enkelt är det. Helt mixade soppor för de är så enkla att sedan dressa upp med olika tillbehör och toppings.

Jag gör alltid en jättekastrull med soppa ( som får stå på balkongen) och så äter jag och sambon samma soppa i ett par dagar, fast med olika tillbehör och ibland som förrätt och ibland som lunch eller snabb middag.

Jag brukar försöka att ”färgkoordinera” mina soppor, mest för att det blir vackrare att titta på men också enklare att klä upp dem snyggt.

Basen till alla soppor är alltid massor av lök och vitlök, nu på vintern ännu mera vitlök. Det är ett bra sätt att hålla allt ont borta, (förkylningar och tråkiga människor)

Mina tre bassoppor ser ut ungefär så här, jag börjar idag med en gröning:

1. Gröning. Spenat/grönkål/broccoli/gröna ärtor.  Börja med att fräsa röd eller gul lök samt ett par vitlöksklyftor i smör, olivolja eller kokosolja. Välj gärna stekfett beroende på hur du tänker gå vidare i din soppa. Det vill säga kokosfett om du väljer asiatiska smaker, olivolja om du tänker gå åt medelhavssmakerna till och smör om du vill ha svenska smaker på din soppa. tänk också på att smör bryner snabbare, så en mix av smör och rapsolja är smart. Här kan man också ha i tärnat bacon, det blir väldigt gott i gröningar. Nu är det bara att ösa ned vad du har hemma av strimlat purjo, grönkål, broccoli och gröna ärtor. Rör om så allt gott fett fördelar sig över det gröna, häll på minst 1 liter lantbuljong (Rene voltaire eller Biofood) och låt det hela sjuda i 30 minuter.

Vill du ha din soppa matigare så kan du tillsätta en näve gröna linser som får bubbla med i soppan. Mixa soppan slät med stavmixer direkt ned i kastrullen. Ett tips är att ställa ned kastrullen i vasken så gör det inget om det stänker lite. blanda också ned ett par nävar färsk bladspenat. Det gör att soppan blir vackert knallgrön när du sedan värmer upp den igen. Smaka av med gröna smaker, som färsk basilika, timjan eller mejram, samt salt och peppar.

Servera din sköna gröning på klassiskt vis med ägghalvor eller varför inte små kokta frikadeller (köttbullar) eller prinskorv?

Helt vego blir det om du toppar med torkad grönkålschips och små torkade tomater, och kanske en klick creme fraiche?

Jag fortsätter närmaste dagarna med gulingar och rödingar!

Glad fredag, Cathrine

 

Mitt julgodis – utan socker!

Jultryffel

Jultryffel

Varsågoda här kommer mina bästa recept på väldigt gott julgodis – utan socker. Alla som någongång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning. Om man dessutom inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin så blir det naturligtvis ännu mera en spännande utmaning att röra ihop något riktigt gott.Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker!Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv så väljer jag i så fall helst honung eftersom jag gillar en helt naturlig mat med en naturlig sötma.

God jul önskar Cathrine Schück   

 

Saffranstoppar

Saffranstoppar

Små saffranstoppar

Forma pyttesmå kokostoppar, smaksatta med saffran och doppa dem i choklad.

Helt osötade och vansinnigt goda!

 

Ca 30 små toppar eller 15 stora kokostoppar
Det här behöver du:

100gr smör
3 ägg
200gr kokosflingor
3msk grädde
1msk vaniljpulver

1 kuvert saffran

5 droppar gul hushållsfärg

100 mörk choklad

 

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret , rör ned saffran och färg. Vispa ned ägg, grädde och vanilj och blanda med kokos.
Forma till små eller stora toppar och grädda i ugnen 8-12 minuter, beroende på storlek.
Doppar dem i smält choklad när de svalnat något. Förvara i rumstemperatur för riktigt saftiga toppar. De små kan bli lite torra om de inte förvaras i en burk med lock.
Jordnötstryffel 

Jordnötstryffel

Jordnötstryffel

 

Sagolik tryffel i en blandning av både sött och salt. Sältan från nötterna gör att tryffeln smakar extra sött!

20 st

Det här behöver du:

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad

1 dl Kesella
1 1/2 dl grovhackade salta jordnötter
Så här gör du:

Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i kvarg. Häll chokladen i en form ca 10 x 15 cm, t ex en aluminiumform, och strö över nötterna. Låt den stelna i kylskåp. Skär tryffeln i bitar, eller i stavar som på bilden. Tips! God tryffel kräver god choklad med hög kakaohalt, minst 70%.

Ischoklad

Julgodis 45063

40 stycken

 

Det här behöver du:

 

200 g mörk choklad

100 g kokosolja/fett

2 ägg

  1. smaksättning i form av likör eller rom, eller hackade nötter

 

Så här gör du:

Smält kokosfettet i en kastrull. Drag kastrullen av värmen och rör ned chokladen bruten i mindre bitar. Rör tills all choklad har smält. Vispa äggen. Droppa den smälta chokladmassan i äggen under kraftig

vispning. Smaksätt enligt önskemål.

Fyll små alluminiumformar med chokladen. Ställ kallt.

Toppa med hackade nötter.

 

Chokladtryffel med apelsinsmak 

Jultryffel

Jultryffel

 

Här har jag rullat hälften av tryffelsmeten i kakao och hälften i hackade nötter.

Smaksätt gärna den ena satsen med en rejäl klick av jordnötssmör.

 

Satsen ger cirka 30 tryfflar

 

200 g mörk choklad

100 g smör

1 dl vispgrädde

1 msk créme fraiche

  1. smaksättning, rivet apelsinskal eller ett par droppar apelsinlikör/jordnötssmör

 

Smält smöret i en kastrull, häll på grädden och ge det hela ett uppkok och låt gräddsmöret koka kraftigt i 1/2 minut.. Drag kastrullen av värmen och rör ned den sönderbrutna chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt créme fraiche och vispa tryffelmassan slät. Låt massan svalna och häll sedan upp den en spritspåse. Tryffelsmeten tjocknar när det blir kall. Spritsa små fina rosor eller ”pluppar”. Ställ tryfflarna svalt och pudra sedan kakao över, eller rulla i hackade nötter. Förvara svalt upp till 2 veckor.

 

Vardagstryffel med physalis

Julgodis 45069

Jag har tröttnat på att rulla, doppa och pudra. Min tryffelhantering har numera inskränkt sig till att koka upp grädden, röra ned chokladen och sedan klicka ut chokladen direkt i kakaopulver och servera med jordgubbar eller som på bilden, vackra psysalisfrukter.

 

Tryffelmassa

 

200 g god mörk choklad eller samma mängd vit choklad

1 dl vispgrädde

50 g smör

 

 

Koka upp grädden och låt den koka i nästan en hel minut. Tag grädden av spisen och bryt ned chokladen i den varma grädden. Rör tills den massan är slät. Här kan man mjukt smör för att göra massan smidigare.

Klicka ut, pudra med kakao och förvara svalt.

 

 

Pannacotta med saffran och apelsin

Julgodis 45033

Skönt med liten juldessert som står färdig i kylen.

Dekorera med frysta tinade bär, vispad grädde och vackra chokladlöv.

 

4 portioner

5 dl vispgrädde 40%

3 gelatinblad

Vaniljpulver

Eventuellt sötning

Valfri smaksättning – 1 kuvert saffran, som på bilden samt rivet apelsinskal av en väl tvättad apelsin

 

Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Koka upp grädden med vaniljpulver och ett kuvert saffran och 1-2 msk rivet apelsinskal. Låt gräddblandningen svalna en stund. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i den varma grädden. Häll upp i portionsglas eller i en större form. Låt stå ett par timmar i kylskåpet.

Toppa med vispad grädde, tinade bär samt färdigköpta chokladlöv.

 

Pyttesmå mandelmuffins med choklad och nötter

Julgodis 45053

Detta är egentligen recept till en härlig mandelkaka som jag smaksatt med kakao och rullat degen till valnötstora bollar och gräddat i knäckformar.

För att sedan toppa med smält choklad och hackade pekannötter.

 

Det här behöver du:

100 g smör

3 ägg

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 msk kakao

100 g mörk choklad och ½ dl hackade nötter till dekoration.

 

Rör smöret mjukt och tillsätt sedan ned ett ägg i taget och sist grädde. Tillsätt sedan alla torra ingredienser.

Blanda degen väl och rulla sedan till bollar som du trycker ned i knäckformar.

Grädda minimuffinsen i 8-10 minuter och låt sedan svalna.

Doppa de små muffinsen i smält choklad och sedan i hackade pekannötter.

 

 

Jultryffel

Jultryffel

En god gärning – den bästa presenten till dig själv

I dessa tider så talas det om julklappar på längden och tvären.

Men jag tror faktiskt inte att det handlar om vad du ger utan vad du gör. 

Runt omkring oss finns det just nu massor av små vardagshjältar, allesammans Tomtens nissar som gör en himla massa gott.  En del packar skokartonger och ger bort anonyma julklappar till människor som behöver hjälp. Andra säljer skinkmackor till förmån för uteliggare och några packar matkassar och kör ut till människor som är utan mat.

Jag skulle packat kassar på söndag, men fick förhinder pga förkylning. Tänkte att det kanske finns någon annan därute som kan tänka sig att rycka in och hjälpa till istället för mig, så jag skrev en rad på FB för ett par timmar sedan.

Inom en timme hade Anna hört av sig och med ett par knappstryckningar på min telefon hade Ingela som råddar Basket Brigade och Anna fått kontakt och stämt träff på söndag.

Det hörni, det är de riktiga hjältarna. Tomtens alla hjälpredor som gör något bra för andra.

Det känns som jag också fått både skokartong, matkasse och skinkmacka och en hel massa värme i hjärtat att det finns genuint goda människor.

Den bästa julklappen i år.

Ett minfält av socker i december! Så här lyckas du undvika att gå upp i vikt under helgerna!

CathrineCover-84Jag har funderat mycket på varför vi gärna lägger på oss ett par extra kilon under jul och nyårshelgerna.

Du kanske då tänker att man inte behöver vara kärnfysiker för att lista ut att mängden mat in, vida överskrider den energi som går att att hasa runt granen och öppna julklappar.

Jodå, och du har naturligt helt rätt.

Men jag försöker lista ut de bakomliggande orsakerna till varför vi plötsligt släpper alla hämningar och bokstavligen bosätter oss i en Alladin-ask i ett par veckor, för att sedan kravla ut ur den, bleka, glåmiga och dödströtta med ett par halvkvävda nyårslöften i bakfickan.

Jag tror faktiskt att det hela börjar redan i början av december med alla dessa småduschar av sockerlag som vi tvingas sörpla i oss i tid och otid under en hel månad. Jag menar naturligtvis all glögg som tillsammans med pepparkakor, grönmögelost och nötter är en stående diet för väldigt många av oss.

Klart hjärnan får en jättekick av allt socker och bestämmer sig för att en gång för alla sätta ned foten och se till att detta nirvana aldrig ska ta slut.

Klart vi då gör ett svanhopp rakt ned i kolaburken, lussebaket och Alladinaskarna.

Klart som korvspa´t, enligt min mening.

Här krävs då en taktik för att, på bästa KBT manér, (kognitiv beteende terapi, vilket går ut på att förändra ett mindre bra beteende till något bättre) ha en plan klar för hur du ska klara dig igenom julmånadens minfält av sockerbomber, utan att trampa på en mina och åka dit.

Ja, första steget är ju redan klart, du är medveten om problemet. Åskådandegörandet är alltid första steget. Andra steget är att fråga sig själv, har jag ork, mod och rätt redskap för denna tankeförändring. Vill jag detta?

Nästa steg är att hitta en alternativ plan.

Min egen personliga plan för julmånaden är att konsekvent undvika socker i alla former. Glögg, godis, kakor och bullar. Istället tar jag ett glas vin och en ostbit. Gärna fler, ostbitar alltså.

Jag vågar helt enkelt inte väcka den sockerbjörn som sover.

Jag äter mycket mat, och ser alltid till att vara mätt, så pepparkakorna med grönmögelost inte framstår som den enda födan som kommer hindra mig från att dö på fläcken.

Mätt och belåten har jag orken att fatta dessa aktiva beslut, och sedan försiktigt kryssa mig framåt i detta minfält kantat av bjällerklang.

 

PLUS

Ja, den bästa vinsten med denna sockerförsiktighet måste väl ändå vara att man slipper sitta där i mitten på januari med ett solkigt samvete och jeans som ”krympt” i tvätten.

MINUS

Det kan upplevas av många som ett stort minus när jag inte kan tillåta mig att frossa som alla andra. Då är det lätt att tycka synd om sig själv. Och är det synd om mig, ja, då är det redan kört, för vi vi vill inte hamna i den tankefällan och tr oss snabbt bort från den obehagliga tanken, genom att, ja just det, ätta oss ur den.

 

 

 

Fråga/Svar

Hej Cathrine, jag är desperat! Jag tycker att jag sköter mig och äter rätt, ändå händer inget på vågen, jag går snarar upp än ned i vikt. Vad gör jag för fel? Bästa hälsningar, Lotta

Hej Lotta, här kommer ett par punkter att fundera kring:

– Du äter för lite och försöker att äta minde och mindre, till följd att kroppen spar på energi istället för att förbränna den. Detta gör att du erhåller näringsbrister, sötsug på grund av för lågt intag, hormonella problem samt rent kroppsliga slitage på organ, benstommen samt ditt hår, din hud och dina naglar.

– Du äter för mycket och kanske av del sorts mat? Halv- och helfabrikat är sällan hälsosamma och innehåller för lite näring för att kroppen ska må bra.

– Du äter för mycket lightprodukter och för lite fett. Fett ingår i cellmetabolismen, hjälper till vid upptaget av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt ingår som största byggsten för immunförsvarets vita blodkroppar.

– Du äter för mycket tillsatser eller gifter, vilket gör att kroppens organ är upptagna med att rena och ta omhand dem istället för att fokusera på det jobb som egentligen bör utföras. Gifterna portioneras ut i kroppens fettceller och gör att du sällan går ner i vikt, eftersom cellerna håller kvar giftet och fettet.

– Du har candida (svamp), vilket gör att du har ett omättligt behov av sötsaker. Du känner dig trött, har alltid lågt blodsocker och ser suddigt och tänker oklart. För mycket sött ger också ett PH-värde som är ogynnsamt.

– Du sover för lite eller för dåligt, vilket gör att din kropp producerar stresshormoner och frisätter fettlipider, som i sin tur kan orsakar fetma, inlagringar och hjärt- och kärlsjukdomar. Samma sak gäller när du stressar för mycket, då insulin frisätts och lagrar in mer energi än nödvändigt!!!

Hemlagad kycklinglevermousse på parmesankex

Perfekt som tilltugg när du vill undvika socker. Gott och supernyttigt.

Löjligt lättlagat dessutom. Förvara upp till en vecka i kylen istället för leverpastej ( som innehåller massor av socker)

Eller servera som här på bilden med en krispig sallad med torkade tranbär i dressingen.

 

Sats som gott och väl räcker till 4 pers

 

250 g, fryst, tinad kycklinglever

smör till stekning

ca 1 dl vispgrädde

salt, peppar

ev 1-2 msk konjak eller madeira som smaksättning, inte nödvändig dock, jag tog ett par droppar tranbärsjuice, och det blev väldigt gott

 

till parmesankexen: 100 g riven parmesan eller Västerbotten

 

till servering, olja, vinäger, tranbär, sallad, rädisor, salt och peppar

 

Skölj och torka av kycklinglevern. Dela ev i mindre bitar. Fräs den i smör i en stekpanna i ca 10 minuter. Bitarna ska vara mjuka, och gärna ha en rosa kärna kvar. Helst inte brända.

Låt dem svalna en stund och stavmixa dem sedan till en puré i en djup skål. Tillsätt grädden skvättvis och smaka sedan av med salt, peppar och ev flytande smak.

Förvara i burk i kylen till servering.

 

Parmesankexen gör du genom att lägga ut msk stora högar av riven ost på bakpappersklädda plåtar och grädda i 5-6 minuter i 200 grader.

 

Istället för glögg

Detta är jättegott och väldigt juligt.

Välj sötad eller osötad tranbärs eller lingonjuice och värm upp den tillsammans med kanelstång, torkad hel ingefära, stjärnanis samt kryddnejlikor.

Servera i höga glas som tål värme.

Ett tilltugg kan vara pistagenötter, saltade eller osaltade, som tar lite extra tid och pyssel att få i sig. Mao, man äter inte för mycket av dem! Fiffigt, eller hur?

 

Mind over body, eller möjligen tvärt om. Schück goes yoga.

Idag tänkte jag att det skulle handla om att övervinna sina rädslor och utmana sig själv på något man inte testat tidigare – eller till och med, varit rädd för tidigare.

Och vad som kan hända då. 

vila dig lugnMitt eget projekt i ”The Danger Zone” började nog för fyra år sedan då jag hals över huvud då jag skilde mig och flyttade till Mallorca. På två veckor blankt. Kanske inte något jag skulle rekommendera någon, inte ens min värste fiende (om jag hade någon). Men det är nyttigt att utmana sig själv och se vad sorts virke man är gjord av egentligen. Det visade sig att att livet inte på något vis såg ut som den rosa dröm jag hade målat upp för mig själv. Det var faktiskt ganska tufft för att vara riktigt ärlig. Tufft att hitta bostad, tufft att försörja sig och allra tuffast att återvända till Sverige och ett stabilare liv igen.

 

NMT:2Nästa utmaning var att anmäla sig till NMT, Nordic Military Training, en astuff träningsform som verkligen inte passar en vardagstränad 54-årig tant. Det var mycket spännande, och blött, och kallt, och lerigt. Armhävning med näsan i ett dike och lerig issörja upp till armhålorna var helt ok, men när en 100-kilos farbror skulle hoppa upp på min rygg och jag skulle springa uppför en kulle i marschtakt med farbrorn på ryggen, nä då sa min rygg ifrån.

Men jag hade testat, vågat och utmanat mig själv.

Nu precis har jag vid väl fyllda 56 anmält mig till en basyogakurs. Det är jag och 29 stycken 20-åriga tjejer. Vi har väldigt roligt, den enda skillnaden är att 20-åringarna lätt får upp fötterna bakom öronen och mina stannar på kvar i backen.  Hur mycket än hjärnan tjoar och skriker och säger åt mig att jag faktiskt ÄR ganska vig så protesterar kroppen vilt och tar sig för pannan. Men jag är verkligen inte den som ger sig i första taget, så med hjälp av högre makter, en underbar yogafröken och lite ”bit ihop” så ska nog både sittande och stående hundar och krigare och allt vad de nu har för sig på yogan, sitta där en dag.

Mind over body. Eller något åt det hållet iaf.

Kan jag så kan du. Hur ser din utmaning ut för nästa år?

on the beach

Perfekt mellanmål eller vinterdessert – varm nyponkräm

nyponsoppa 2Varm nyponsoppa  När höstrusket börjar närma sig är det härligt att värma sig med en kopp varm nyponsoppa – den gör dig snygg, stark och frisk. Nu menar vi inte den saftliknande sörja på tetrapack som bara innehåller 6 procent nypon och resten färgämnen, socker och askorbinsyra. Nyponsoppa som du enkelt gör genom att fylla en kopp med hett (inte kokande) vatten och röra ned 1–2 msk äkta nyponskalmjöl –  och 1-2 msk kokosolja. Det blir syrligt, värmande, mättande och mycket godare än sockerblandningen som säljs i din livsmedelsbutik.

 

Toppa krämen med yoghurt eller krämigt god Oatleygrädde och torkade bär.

 

Nypon är ett litet bär som man har börjat intressera sig för mer och mer inom forskningen. Nya rön visar att man kan sänka blodtrycket och det farliga kolesterolet LDL i blodet redan efter 6 veckors intag av några matskedar nyponpulver om dagen.

I nypon finns minst 40 naturliga hälsoämnen som du behöver för att må bra i kroppens leder, muskler och nervsystem. Bären har i flera studier visat sig vara effektiva mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Forskarna tror att nyponen verkar genom att bromsa de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare blir smärtan och svullnaden mindre och ledernas rörlighet ökar.

Andra saker som man bevisat att nypon är bra för är immunförsvaret. Nypon sägs dessutom vara lika bra mot urinvägsinfektion som tranbär. Och en stor relativt fåfäng anledning till att vi dricker nyponsoppa är att vi får så snygg och rosig hud av det.

Ur ”Ät dig i balans” , av mig och Maria Helander. Foto: Zara Doublet

 

 

 

 

 

En grön variant på LCHF

Många tror att begreppet LCHF är samma sak som blodig biff och bearnaisesås.

Inget kan vara mera fel.

Det går utmärkt att äta vegetarisk och ändå leva ett LCHF liv.

Här kommer förslag på grön LCHF- mat passar lika bra för dig som är helvego och för dig som bara längtar efter en grön dag i veckan.

Cathrine-1

 

Inspirationen till grön LCHF kom i samband med en vecka på Masesgårdens hälsohem. Där serveras dignade gröna buffeer varje dag och det blev min utmaning den veckan att kunna njuta av all den goda maten och ändå leva enligt LCHF.

Det finns många idag som likt mig gärna äter mindre kött om de får välja själva.

Vegomat gick tidigare ut på att äta stora mängder pasta, bröd, ris och rotfrukter som en grund för kosten

Med det nya sättet att tänka både ”grönt” och LCHF är att lägga större fokus på grönsaker, både varma och kalla, plus en bra proteinkälla och naturligtvis en bra fettkälla.

Den enklaste vägen, som är både är lätt att följa och populär, är att utesluta kött och kyckling, men ändå behålla fisk och skaldjur som proteintillskott. Då är LCHF enkelt att följa. Du kan njuta av alla sorters fisk och skaldjur och utesluter bara kött och animaliskt fett, men frossa på fet fisk och goda såser till skaldjuren.

Väljer du en lakto-ovo variant, så betyder det att du äter helgrönt, men behåller ägg och mejeriprodukter. Då är det fortfarande väldigt lätt att få i sig det protein och fett som kroppen behöver, främst genom ägg, grädde, smör, keso och andra mejeriprodukter.

Du bör lägga till essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som Omega 3 i form av tillskott och gärna extra D-vitamin.

Den tuffaste formen av vego är vegan, för då utesluter du både ägg och mejeriprodukter. Här gäller det att hitta både mättnad, protein och fettkällor på ett smart sätt. Då hittar du dina proteinkällor i främst tofu och sojabönor och fettet kommer från nötter, avokado och kokosolja.

  • Proteinkällor, för LCHF Vego
  • Ägg, tofu, sojaprodukter, gröna ärtor, sojabönor,
  • liten mängd linser och bönor, ost, mejeri, keso
  • Bra, osötat proteinpulver att blanda i smoothies. Det finns mycket bra pulver baserade på hampaprotein.
  • Mandelmjölk, finns idag i de flesta livsmedelsbutiker

 

Fettkällor –

för dig som inte äter ägg och och mejeriprodukter

  • Nötter ( nötgrädde, nötmjölk och nötsmör), avokado, kokosolja, olivolja (olivoljesåser med nötter, som pesto, utan ost)

 

  • Ät såhär, frukost, lunch och middag LCHF/vego.

 

Frukost: Här är det självklart ägg som gäller, i någon form. Gärna med en klick kokosfett och riven ost i smeten. Servera med en skiva rawfoodknäcke eller valfritt LCHF-bröd.

Annars funkar fet yoghurt/sojayoghurt, bär och nötter lika bra.

 

Lunch: Grädda en ”LCHF paj” med grönsaker, fetaost och äggstanning och ta med till jobbet.

 

Middag: Ugnsbakade grönsaker med nötpesto och sallad med groddar, sparris och rädisor.

IMG_0476

 

PLUS

Alla mår bra av mer grönsaker i kosten. Du blir piggare och friskare med en mer varierad kost. Mer grönsaker ger mer fibrer, vilket leder till en glad mage.

Var nyfiken på nya gröna alternativ och titta gärna på gröna vegosajter på nätet för mer inspiration.

veglchf.wordpress.com och kolhydrater i fokus. Läs mer: http://vegan.ifokus.se/

 

 

MINUS

Viktigt att tänka på för dig som funderar på en vegansk variant på LCHF är att lägga till ett tillskott av B 12, som annars är ett problem när du inte äter något från djurriket.

Tänk också på att få i dig järnrika grönsaker som spenat och kombinera dem med C-vitaminrik grönt, som paprika, för att underlätta upptaget av järn i kroppen.

 

FRÅGOR/SVAR

F: Jag är sugen på något gott och nyttigt på kvällen, något gott ”att snacka” på. Det blir annars lätt för mycket choklad, även om den är mörk, plus annat som jag förstår inte är så nyttigt. har du några bra förslag? ”Kvällsugen”

 

S: Jag gillar frysta Edamebönor (sojabönor) som kokas och äts med smör, ungefär som släpärtor, perfekt snack och proteinkälla. Testa också kokosnötter som du köper hela och dela på. Förvara bitarna i plastpåse i kylen och ät som tilltugg. Eller varför inte en kopp grönsaksbuljong med en klick kokosolja, som är både gott och mättande.

Har du också frågor, skicka dem till cathrine@schuck.se så lägger jag upp dem eller svarar dig direkt.

kram, Cathrine

 

 

 

RECEPT

 

Grillad halloumi, stirfry på blomkål och ruccola samt sellerigryta

Det roliga med vego för mig är att kunna servera flera olika små rätter som tillsammans blir en läcker kombination av smak och färg!

 

4 portioner

 

400 g halloumi

 

400 g blomkål

2 stora msk kokosolja

1 kuvert saffran, ½ tsk gurkmeja

ett par nävar ruccola

salt, peppar

 

2 morötter

2 stavar blekselleri

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl passata av tomat/krossade tomater/passerade tomater

olivolja/ kokosolja till stekning, salt och peppar

 

Börja med sellerigrytan. Finhacka lök och vitlök. Slanta morötter och selleri i fina skivor/bitar. Fräs alltsammans i olja eller kokosolja ett par minuter. Häll på de passerade tomaterna och låt alltsammans puttra ihop på svag värme i 20 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Krydda med salt och peppar.

 

Finhacka blomkålen och fräs den i riktigt med kokosolja. Blanda ned saffran och gurkmeja och låt puttra på svag värme tills blomkålen är ätmjuk, ca 10 minuter. Vänd ned ruccola vid servering.

 

Hetta upp en grillpanna och stek skivor av halloumi någon minut på varje sida, tills de har fått fin färg och är vackert guldbruna. Servera osten direkt, annars blir den seg och tråkig.

 

 

Sojabiffar med gräddkokt broccoli

Sojabönor har ett medelhögt kolhydratvärde men ligger väldigt bra till proteinmässigt.

Kombinera med låga kolhydratkällor som broccoli och grädde.

Sallad är ett tillbehör som du själv väljer att lägga till måltiden.

 

4 portioner, ca 8-10 små biffar

 

en burk väl avrunna sojabönor på burk

1 ägg

2-3 msk mandelmjöl

1 msk fiberhusk

salt, peppar

smör/kokosolja till stekning

 

200 g broccoli

1 dl grädde

 

Mosa/mixa ägg och sojabönor med 1 msk mandelmjöl och 1 msk fiberhusk till en tjock ”färs”. Smaka av med salt och peppar.

Forma bullar/biffar och rulla dem i mandelmjöl så de är väl täckta av mjölet.

Stek i en blandning av smör och kokosfett.

Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten, slå av vattnet och tillsätt grädden. Låt det hela koka ihop ett par minuter tills grädden är krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera med sallad.

 

Nytt på menyn: Tjejkvällar med mat och föreläsning

Det började med att en god vän frågade om jag kunde komma hem till henne en kväll och hålla en liten lättsamt föreläsning för några av hennes väninnor, ja, och kanske även ta med lite mat. Skulle det vara möjligt?

Jag som legat lite lågt på föreläsningsfronten under en period tände direkt och kände att detta vore faktiskt väldigt kul, som omväxling.

Kvällen blev väldigt lyckad. 10-12 härliga tjejer, massor av frågor och ny input. Jag pratade om sådant jag kan och som står mig varmt om hjärtat. Frågor om mat, vikt, kost, näring, nya rön, KBT och LCHF.

Jag pratade i ungefär 1 timme och sedan bjöd jag på en smakrik, härlig buffé som jag hade förberett hemma och satt ihop på plats. Mat som väldigt väl beskrev det jag hade pratat om, hur man i vår ålder ska äta bäst för att må bäst.

Sedan bjöd värdinnan på kaffe och en liten kaka och jag packade ihop mina grytor och kastruller och åkte hem.

Ett par veckor senare hörde en av deltagarna av sig och undrade om jag inte kunde göra samma sak hemma hos henne, tillsammans med hennes väninnor. Sagt och gjort, jag var snart på väg igen!

Under hösten har jag nu gjort ett par av denna typen av tjejkvällar och det har blivit otroligt lyckat, både för mig och för åhörarna. Jag har fått tillbaka glädjen i att få hålla föreläsning och bjuda på god mat.

Dessa kvällar är väldigt ekonomisk fördelaktiga för alla. Deltagarna (mellan 6-20 pers) betalar 400 var för föreläsning, kurs och mat. Vill man vara med och laga mat eller ha ”kockteater” går det också utmärkt. Hittills har värdinnan bjudit på vin, kaffe och liten kaka.

Hör av dig till mig för mer information, jag kommer gärna till dig och din tjejträff under våren!

 Klicka här för kontakt!

 

 

Glöm inte dina ”rödingar och ”gröningar” nu när du behöver dem som bäst!

Hur har du det med grönsaksintaget nu på höstkanten? kanske dags att satsa fem minuter varje dag på en nyttig och lättsmält grönsakssmoothie som ger dig en härlig vitaminboost och ser till att hålla kroppen väl balanserad och basisk.

Jag brukar kalla det flytande sallad!

Inspirerad av min gulliga 80+ mamma som nyss fått rådet tillföra kosten mera grönsaker för att få en bättre syra/bas balans. Det är ju som bekant alltför stora mängder protein (läs kött) och fett som kan leda till en försurning av kroppen, och det är ju därför så viktigt att vi balanserar med grönsaker som hjälper till att hålla den mer basisk. Genom att tillföra det gröna i form av lättsmälta och redan färdighackade grönsaker så förbättras upptaget.

alka greens:smoothie2Gröning

Jag gör själv ”gröningar” med massor av färsk bladspenat. grönkål eller annat kål ( gärna ett par msk surkål) samt citronsaft, färsk ingefära, färsk gurkmeja om du hittar i din butik, färsk gurka, och avokado. Fyll på med vatten eller aloe vera juice och mixa slät i mixer. För surt? Ta då en bit äpple och blanda ned. Se till att alla ingredienser är eko om det går.

 

Röding Rödingar gör jag med rödbetsjuice som bas, köpt eller färdig. Vidare så tar jag det jag har hemma av rödkål, morot, tomat, röd paprika, ett par msk nyponpulver och en näve frysta bär.

Regel: Only the sky is the limit, ( som man sa på Expressen på 80-talet) ALLT blir gott med en skvätt citronsaft och lite mixad ingefära!

Happy mixing!

 

 

Jag drömmer om Mallorca, tra-la la… Vecka 1, 2 och 3.

Cathrine Cover-10Jag drömmer om vår, sol, mina älskade vandringar och härliga grupper under maj, nästa år.

Detta är nog min besvärjelse för att stå ut med detta trista gråväder, att drömma sig bort till något roligare!

Så här ungefär hade jag tänkt mig att maj skulle se ut:

V. 1, 2-9/5 Kom i form inför sommaren ”medel/tufft”

Denna vecka kör vi riktigt hårt, jag och min duktiga kollega och PT Eva Berggren. Det blir vandring i bergen varje morgon, 2 träningstillfällen per dag med Eva, utflykt och vandringar runt Mallorca. Samt nyttiga matlagningskurser på kvällarna.

Här kan du läsa mera!

V. 2, 9-16/5 Kom i form inför sommaren, ”lätt-medel”

Denna vecka tar vi det lite lugnare, något lugnare tempo och det finns mer slappar-  och – njutartid. Vi vandrar i bergen och tränar 1 timme per dag. Även denna vecka gör vi spännande utflykter och lagar massor av god och nyttig mat på kvällarna tillsammans.

V. 3, 23-30/5 Årets njutarvecka!

Denna vecka passar vi på och njuter och unnar oss av livets goda på Mallorca. Självklart går vi i bergen och håller oss i form (alltid!) men vi åker på spännande utflykter, provar mat och vin, besöker bondgårdar och matmarknader. fokus på det Goda Livet och allt som det har att erbjuda på Mallorca.

När du vill veta mer om allt detta så hör du av dig till mig här så berättar jag gärna mer!

Själv så bokar jag redan nu mina flygbiljetter och det tycker jag att du också ska göra om du är sugen på att hänga med, för de går snabbt upp i pris.

PS, vill du gå kurs i Stockholm så börjar ny omgång av Helhetsmetoden i februari och du är som alltid varmt välkommen att boka egna privata tider för besök här hos mig på mottagningen. läs mer här.

vi ses, Cathrine