Om björkar, mål och mat

Ni som följer mig på Insta eller FB vet hur jag ligger i som en liten bäver för att verkligen komma i toppform inför vårens Hälsoresor till Mallorca. Nåja, det är väl kanske inte bara Mallorca, det handlar väl om ”form” rent generellt och kul att vara snygg i bikini och allt det där. (vilket ta mig sjutton inte blir lättare med åren), man är ju inte 50 längre som jag brukar säga.

Mina selfies på morgonen måste väl nästan betraktas som ett socialt självmord, för vem sjutton vill se ut som det miffot man faktiskt är på morgonen, publikt ute på sociala medier? Ja, bra fråga.  Jag kan bara svara för mig själv och det handlar om utmaning. Att se tjusig ut på en selfie är ju inte så svårt. Det finns ju filter och appar för sådant. Att våga bjuda på rödfnaset och osminkade (ngt svullna) ögon är svårt och därför en utmaning.Björken som alltid hänger med har blivit min maskot. Idag var det faktiskt ROLIGT för första gången på en månad och jag gick hemåt med ett brett leende på läpparna. Så det går åt rätt håll! 2015-03-17 08.34.31

 

 

 

Så det var biten om mål och björk. Återstår ett trevligt recept. Här kommer några ljuvliga små mandelmjölpajer jag gjort nyligen. Galet goda!

 

Små primörpajer med sparris och Västerbotten

Supergott att servera tillsammans med rökt skinka, parmaskinka, rökt lax eller bara helt underbart vego!

Dessutom blev mandelmjöldegen så himla bra!

 

4 portioner

(1 pajform eller 6-8 småpajer)

 

3 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 ägg

100 g smör

Fyllning:

200 g färsk sparris

2 dl creme fraiche

3 ägg

1 dl riven Västerbotten

salt, peppar, ärtskott

 

Kör ihop pajdegen i matberedare och tumma ut den i stor eller flera små pajformar. Ställ i frysen i 30 minuter.

Förbaka pajskalet i 200 grader i 10 minuter.

 

Koka sparrisen ett par minuter i saltat vatten. Skär av och spara knopparna. Skär resten i tunna skivor och blanda med creme fraiche, ägg och ost. Fyll de förgräddade formarna och grädda klart i ca 20 minuter eller tills de fått fin färg och fluffat upp sig.

Toppa med sparristopparna, rivet Västerbotten och ärtskott. Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.

 

 

2015-02-27 13.54.03-2

Ett vårskrik och ett nytt fab recept!

Skiten syns plötsligt på fönstren och listan på alla ”vårmåsten” är oändlig. Men man får ändå unna sig ett litet vårpip av lycka över att ljuset är tillbaka.

Här på hemmafronten är det bara glada toner. Alla är friska och pigga. Kvällskurserna för Helhetsmetoden är i full gång och vill man hänga på så går det utmärkt att köra privat, här eller på distans.

Mallorcaresorna är fullbokade, men jag funderar fortfarande på en sk njutarvecka i slutet av maj. Då man bara njuter av  Mallorca och åker runt på roliga marknader, matevenemang och provningar. hör av dig om du också är suger på något sånt kul i slutet på maj.

Jag tänkte bjuda på ett riktigt vårligt recept, en helt ny version av Skotska ägg, sk inbakade hårdkokta ägg. Jag har gjort en ny version med laxfärs och basilika. Så himla gott, kommer här!

2015-02-27 13.33.16”Skotska ägg” med basilika och lax

Förlagan till detta är sk skotska ägg vilket betyder hårdkokta ägg med ett hölje av köttfärs. Alltsammans väldigt gott och trevligt. Nu har jag gjort en ny variant med laxfärss och basilika, och mina vänner, det slår allt! Så jäkla gott och fiffigt. Ät äggen ljumma och doppa i en krämig tartarsås.

 

4 portioner

 

4 hårdkokta ägg

ca 400 g laxfilé (jag köper fryst lax i bit, då behövs 3 bitar för fyra ägg)

2 ägg

ca 1 dl basilikablad

100 g smör

mandelmjöl, salt, peppar

 

Kör laxen, gärna fryst i matberedare tillsammans med två råa ägg och färsk basilika, krydda med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Smält 100 g smör i en kastrull. Skala de hårdkokta äggen och klappa försiktigt in laxfärsen runt äggen. Använd gärna lite mandelmjöl för att ”mjöla” runt om. Lägg äggen på en ugnsfast plåt eller fat, skeda lite smält smör över och grädda i 20 minuter eller tills färsen har stelnat och fått färg.

 

Servera med tartarsås, gjord på majonnäs, finhackade örter, finhackade små franska gurkor och lite kapris.

Hej igen! Long time, no see.

Ibland kommer själva livet emellan allt annat.  Jag satt på Mallorca och tyckte livet var ”pretty nice” även om det var lite i kyligaste laget där i januari någon gång. Så ringer telefonen och lilla mamseluttan har dråsat i backen och skadat sig illa. Riktigt illa lät det som, och jag åkte hem som en oljad blixt för att vara med lilla mamma. Vi hade tur denna gång och allt börjar nu att likna ”normalt” igen och jag börjar att hitta tillbaka och komma upp till ytan igen. 

Så, roligt att ses igen!

foto Zara Doublet Mallorca food Studio

foto Zara Doublet
Mallorca food Studio

Livet fortsätter som sagt.

– Just nu rullar kvällskursen Helhetsmetoden på för fullt och tjejerna är galet roliga och underbara att få vara med. vill du också hänga med på kurs så kan du följa Helhetmetoden via Skype eller telefon på distans, det går väldigt bra.

– Vidare så har jag nästan fullt på mottagningen, men har du egna tankar och funderingar som du vill prata om privat så bokar vi in en tid och sätter och ned tillsammans och pratar.  Terapisamtalen behöver inte handla om mat, även om det inte är förbjudet i samtalen. Det finns ju en vits med att vara både terapeut och kostrådgivare tänker jag…

– Roligt just nu är att även på möjligheten att vara ”ute på fältet” en del. Jag har privata matlagningskurser och tjejträffar och du väljer själv om jag tar med mig mat eller vi lagar tillsammans.

Imorgon ska jag köra en privat klient som vill lära sig laga vego. Så kul!!

En bild tagen av Zara Doublet för boken LCHF To Go (mat att ta med sig när man är på väg) får illustrera lilla Schück på väg!

 

 

Busvädret fortsätter – så vi äter vidare…

2014-10-29 23.03.43Busvädret fortsätter härnere på Mallorca och vi ägnar en hel del tid åt att hålla husets två brasor (läs främsta värmekällor) vid liv och sprakande!

Så, den ena av mina stora kärlekar härnere, bergen, inte lockar på grund av vädret så får man istället ägna sig med liv och lust åt den andra stora kärleken, mat!

Jag har under denna resa hittat massor av nya spännande smultronställen, härliga restauranger där man fortfarande äter äkta, typisk mallorcinsk mat. Platser som vi kommer att besöka under vårens resor här nere i maj. Är du nyfiken på att följa med, det finns fortfarande plats kvar.

Nästa vecka sparkar nya kurser i Helhetsmetoden igång och då är jag på plats igen.

”Broken eggs” med fetaost och chorizo

Mustig ”fattigmansmat”som passar perfekt när det är lite kallt och ruggigt ute. Jag älskar denna typ av mat. Så mustigt, så gott, så värmande, so ”comfort food”.

2–4 portioner

2 zucchinis

1 aubergine

massor av större eller mindre tomater

2 heta chorizokorvar

4 ägg

200 g fetaost olivolja salt och peppar

 

Tärna alla grönsaker och korv och fräs i ugnsfast gryta, med en god olivolja. Låt det hela puttra på svag värme tills grönsakerna är mjuka.

Krydda med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Knäck fyra ägg över grönsaker och korv. Fördela osten över alltsammans.

Ställ in i ugnen i minst 10 minuter eller tills äggen stelnat, men gulan fortfarande är rinnig.

Ta ut ur ugnen och skär hål på äggen, så att den goda gulan rinner ut över grönsaker och korv, and voila ”Broken eggs!

2014-10-29 23.00.35

Stormy weather! – då äter vi comfortfood.

Efter nästan två veckor av sol och värme här på Mallorca så kommer regnet och kylan. Lika viktigt som solen. Naturen behöver regnet, frukt och grönsaker behöver köldknäppen. Vi behöver regnet för att kunna duscha här i sommar.

Så vi passar på och tänder brasa och läser böcker. Och fryser såklart som sjutton!

I matväg blir man sugen på sk comfortfood, riktiga vintervärmare. Igår åt vi lunch på väg hem och stannade på ett riktigt mallorkinskt  ställe och åt massor av  sniglar och vitlökssmör. Med betoning på vitlök.

Idag tänkte jag göra något i ugnen, har både aubergine och zucchini hemma. Ungefär något i denna stilen hade jag tänkt mig, se recept och bild nedan.

Under tiden förbereder min väninna Heather sina berömda kronärtskockor här ute i Andraitx. Är du sugen på att se stället, bo här, hyra inför sommaren så titta gärna in på A friend in Mallorca på FB eller nätet.

vintervärmare 2

Tacogratäng med aubergine och krämig ostsås

Detta kan lätt göras till en lasagne om man vill varva tunna skivor av aubergine med köttfärssås och ostsås. Gott blir det hur som helst!

 

4 portioner

 

2 stora auberginer

500g grovmald köttfärs

2 msk osötad tacokrydda (jag använder LCHF-butiken)

1 gul lök

1 röd paprika

1 gul paprika

2-3 vitlöksklyftor

500 g passerade tomater eller annan osötad tomatsås

ostsås: 200 dl vispgrädde, 2 dl creme fraiche, 2 dl riven ost (gärna Västerbotten som ger en tjock och fyllig sås)

salt, peppar

 

Börja med att skiva auberginen i tunna skivor, behåll gärna skalet som gör att skivorna inte blir sladdriga. Gnid in skivorna med salt och låt dem ligga i minst 30 minuter eller tills de släpper vätska. Skölja av saltet och klappa skivorna torra.

Skala löken och hacka den tillsammans med paprika och vitlök. Fräs alltsammans i en skvätt olivolja. Fräs undertiden köttfärsen i en separat stekpanna i en klick smör. Strö över tacokrydda och blanda väl med köttfärsen och häll sedan på tomatsåsen. Späd med vatten om såsen är för tjock. Rör ned lök och paprika och låt alltsammans puttra på svag värme i 20 minuter.

Hetta upp grädde och creme fraiche i en liten kastrull. Tag kastrullen av värmen och rör ned osten. Rör tills all ost är smält. Smaka av med salt och peppar.

Fördela aubergineskivorna i en smord ugnsfast form eller fat, skeda över tacosås och toppa med ostsås. Hit kan alltsammans förberedas i god tid och sedan värmas och gratineras när det är dags för middag. Beräkna 20 minuter i 200 grader.

 

 

 

Kom i form på Mallorca!

Cathrine Cover-10

Har du också blivit lite rund i kanten under helgerna?

I så fall, lugn bara lugn, du är inte ensam!

Men det är heller inte svårt att hitta tillbaka till din önskeform på ett par veckor.

 

Mitt eget specialknep är att vara radikal när det gäller kolhydraterna, det vill säga absolut inte en gnutta ris, pasta, bröd, potatis, eller socker i någon form. Jag brukar även utesluta mejeriprodukter ett par veckor, (dvs mjölk, ost, grädde, yoghurt).

Kvar har du då massor av härliga ovanjordgrönsaker, kött, fisk och skaldjur. Detta frossar jag i tillsammans med en klick majonnäs eller aioli.

Lägger man dessutom till en eller två soppdagar per vecka, då jag enbart håller min till flytande föda, så är man tillbaka i matchvikt på nolltid.

alka greens:Hur mina soppor och smoothisar ser ut hittar du på tidigare inlägg här på bloggen.

Just nu är jag på Mallorca för att scouta och leta nya spännande ställen att besöka när det är dags för vårens hälsoresor här nere.

Det är helt ljuvligt att få vara här nere i en hel månad och njuta av Mallorca denna period på året. Det är milt, soligt, tomt på stränder och ett härligt lugn sprider sig över ön. Inte många ställen öppna utanför Palma, men dem man hittar är riktiga pärlor. Vi åt en makalös helstekt lammstek uppe på en bergstopp ovanför staden Alaro och köpte i går kväll en stor bit spädgris som vi långsamstekte hemma i köket. Väldigt, väldigt gott!

Bäst på veckan som varit är nog vädret och den sagolika cykeltur som vi gjorde häromdagen. Vi hyrde cyklar inne i Palma och cyklade sedan hela vägen ut, längs havet, förbi Portixol och ända ut till Playa de Palma, ett par mil bort. Lunch utomhus på vinteröppet litet ställe längs vägen.

2014-08-26 11.38.23

Sådant och mycket annat blir det på hälsoresorna i maj. I år kör jag och Eva Berggren två veckor här nere. Vi har hyrt ett sagolikt hus i Puerto Andraitx med 10 bäddar. Det blir morgonvandringar varje dag uppe i bergen, en härlig frukost i trädgården och sedan bär det av mot något roligt äventyr. Vi planerar både besök på olivoljeställen, vingårdar och vandringar i bla Sollerdalen. Och som sagt, en dag cyklar vi längs havet.

Är du också nyfiken och vill veta mer om våra resor så titta gärna på hemsidan. Just nu finns det ett par platser kvar på vecka 3, som börjar 16-23/5.

(vecka 1 och 2 är fullbokade)

 

9789113030104_large_helhetsmetoden-na-din-halsovikt-med-kbt-lchfFör dig som vill komma iform med både mat och hälsotänk kopplat ett hälsosamt tänk enligt en KBT modell så börjar kvällskurserna i Stockholm med helhetsmetoden den 2 februari och rullar på i 10 veckor, en kväll i veckan. Där finns det en plats kvar för dig som känner att detta vore något för just dig! Mer info finns på hemsidan.

 

Själv så ska jag göra massa ”nytta” idag, då det är den första mulna dagen härnere, så det blir kanske ett besök på IKEA eller något annat ”måste”.

 

Har du flera frågor eller funderingar kring resor eller kontakt, så tveka inte att höra av dig!

 

Cathrine

Mer soppa! Gulingar, vitingar och rödingar.

soppaMera soppa!

Jag gillar som sagt att färgkoordinera mina soppor. Vita krämig soppor på blomkål eller palsternacka.  Klargula, currystarka soppor med pumpa, morot och sötpotatis eller tuffa klarröda soppor på rödbeta, röd paprika och rödlök.

Sedan passar det utmärkt att ”dressa” soppan med knaperstekt bacon, torkad parmaskinka, vitlöksstekta champinjoner eller små goda frikadeller.

Basen i alla mina soppor är alltid lök och vitlök. Dessa får alltid svettas i smör, olja eller kokosfett.

Till en vit soppa behöver vi sedan blomkål, potatis, det vita på purjon eller skalad palsternacka. Fräs ihop alltsammans utan att det tar färg och tillsätt sedan buljong, gärna ekologisk lantbuljong och koka det hela mjukt. Mixa, smaka av med grädde, salt och peppar. Servera gärna det milda och krämiga soppan som på bilden, med torkade skivor av parma och stekt svamp.

Gula soppor är spännande! Då använder jag gärna morot, pumpa, sötpotatis och röda linser. Krydda gärna med spiskummin, kanel, färsk ingefära och naturligtvis curry. Även thailändsk currypaste är gott att smaksätta med. Här blir det även gott att balansera smaken med en skvätt apelsinjuice (!) för att få det sötstarkt. Annars går det utmärkt med en klick mango chutney.  Servera den knallgula soppan varm eller kall, toppa med smörstekta rostade pumpakärnor eller sojastekta nötter ( tänk svart i kontrast till den gula soppan) och färsk koriander på toppen.

Röda soppor är vackert på vintern! mina blir läckert rubinröda av rödlök, morot, rödbetor och (gärna rostad) röd paprika. Fräs i massor av vitlök och koka mjuk i buljong. Mixa och smaka av med salt och peppar. Toppa med vita klickar av pepparrot och grädde eller färskost med pepparrot och knaprig grön blekselleri i tunna skivor.

Små matiga ”bollar” är alltid gott i soppa. Vill man inte äta kött och njuta av små fina kokta frikadeller av kalvfärs eller kycklingfärs så blir det lika gott med ”bollar” av mosade kikärtor och linser. Blanda med äggula och forma små bullar som stekts i smör, gärna rullade i sesamfrön eller hackade nötter.

God soppa 2015!

Tips, för dig som likt mig älskar soppa så kan jag varmt rekommendera min kollega Marlene Gustawson och hennes nya soppbok som hon gjort tillsammans med Ola Lauritzon.

Soppboken_hel.indd

Soppa – från mitt hjärta till ditt

Schück 04Jag älskar soppor. Så enkelt är det. Helt mixade soppor för de är så enkla att sedan dressa upp med olika tillbehör och toppings.

Jag gör alltid en jättekastrull med soppa ( som får stå på balkongen) och så äter jag och sambon samma soppa i ett par dagar, fast med olika tillbehör och ibland som förrätt och ibland som lunch eller snabb middag.

Jag brukar försöka att ”färgkoordinera” mina soppor, mest för att det blir vackrare att titta på men också enklare att klä upp dem snyggt.

Basen till alla soppor är alltid massor av lök och vitlök, nu på vintern ännu mera vitlök. Det är ett bra sätt att hålla allt ont borta, (förkylningar och tråkiga människor)

Mina tre bassoppor ser ut ungefär så här, jag börjar idag med en gröning:

1. Gröning. Spenat/grönkål/broccoli/gröna ärtor.  Börja med att fräsa röd eller gul lök samt ett par vitlöksklyftor i smör, olivolja eller kokosolja. Välj gärna stekfett beroende på hur du tänker gå vidare i din soppa. Det vill säga kokosfett om du väljer asiatiska smaker, olivolja om du tänker gå åt medelhavssmakerna till och smör om du vill ha svenska smaker på din soppa. tänk också på att smör bryner snabbare, så en mix av smör och rapsolja är smart. Här kan man också ha i tärnat bacon, det blir väldigt gott i gröningar. Nu är det bara att ösa ned vad du har hemma av strimlat purjo, grönkål, broccoli och gröna ärtor. Rör om så allt gott fett fördelar sig över det gröna, häll på minst 1 liter lantbuljong (Rene voltaire eller Biofood) och låt det hela sjuda i 30 minuter.

Vill du ha din soppa matigare så kan du tillsätta en näve gröna linser som får bubbla med i soppan. Mixa soppan slät med stavmixer direkt ned i kastrullen. Ett tips är att ställa ned kastrullen i vasken så gör det inget om det stänker lite. blanda också ned ett par nävar färsk bladspenat. Det gör att soppan blir vackert knallgrön när du sedan värmer upp den igen. Smaka av med gröna smaker, som färsk basilika, timjan eller mejram, samt salt och peppar.

Servera din sköna gröning på klassiskt vis med ägghalvor eller varför inte små kokta frikadeller (köttbullar) eller prinskorv?

Helt vego blir det om du toppar med torkad grönkålschips och små torkade tomater, och kanske en klick creme fraiche?

Jag fortsätter närmaste dagarna med gulingar och rödingar!

Glad fredag, Cathrine

 

Mitt julgodis – utan socker!

Jultryffel

Jultryffel

Varsågoda här kommer mina bästa recept på väldigt gott julgodis – utan socker. Alla som någongång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning. Om man dessutom inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin så blir det naturligtvis ännu mera en spännande utmaning att röra ihop något riktigt gott.Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker!Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv så väljer jag i så fall helst honung eftersom jag gillar en helt naturlig mat med en naturlig sötma.

God jul önskar Cathrine Schück   

 

Saffranstoppar

Saffranstoppar

Små saffranstoppar

Forma pyttesmå kokostoppar, smaksatta med saffran och doppa dem i choklad.

Helt osötade och vansinnigt goda!

 

Ca 30 små toppar eller 15 stora kokostoppar
Det här behöver du:

100gr smör
3 ägg
200gr kokosflingor
3msk grädde
1msk vaniljpulver

1 kuvert saffran

5 droppar gul hushållsfärg

100 mörk choklad

 

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret , rör ned saffran och färg. Vispa ned ägg, grädde och vanilj och blanda med kokos.
Forma till små eller stora toppar och grädda i ugnen 8-12 minuter, beroende på storlek.
Doppar dem i smält choklad när de svalnat något. Förvara i rumstemperatur för riktigt saftiga toppar. De små kan bli lite torra om de inte förvaras i en burk med lock.
Jordnötstryffel 

Jordnötstryffel

Jordnötstryffel

 

Sagolik tryffel i en blandning av både sött och salt. Sältan från nötterna gör att tryffeln smakar extra sött!

20 st

Det här behöver du:

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad

1 dl Kesella
1 1/2 dl grovhackade salta jordnötter
Så här gör du:

Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i kvarg. Häll chokladen i en form ca 10 x 15 cm, t ex en aluminiumform, och strö över nötterna. Låt den stelna i kylskåp. Skär tryffeln i bitar, eller i stavar som på bilden. Tips! God tryffel kräver god choklad med hög kakaohalt, minst 70%.

Ischoklad

Julgodis 45063

40 stycken

 

Det här behöver du:

 

200 g mörk choklad

100 g kokosolja/fett

2 ägg

  1. smaksättning i form av likör eller rom, eller hackade nötter

 

Så här gör du:

Smält kokosfettet i en kastrull. Drag kastrullen av värmen och rör ned chokladen bruten i mindre bitar. Rör tills all choklad har smält. Vispa äggen. Droppa den smälta chokladmassan i äggen under kraftig

vispning. Smaksätt enligt önskemål.

Fyll små alluminiumformar med chokladen. Ställ kallt.

Toppa med hackade nötter.

 

Chokladtryffel med apelsinsmak 

Jultryffel

Jultryffel

 

Här har jag rullat hälften av tryffelsmeten i kakao och hälften i hackade nötter.

Smaksätt gärna den ena satsen med en rejäl klick av jordnötssmör.

 

Satsen ger cirka 30 tryfflar

 

200 g mörk choklad

100 g smör

1 dl vispgrädde

1 msk créme fraiche

  1. smaksättning, rivet apelsinskal eller ett par droppar apelsinlikör/jordnötssmör

 

Smält smöret i en kastrull, häll på grädden och ge det hela ett uppkok och låt gräddsmöret koka kraftigt i 1/2 minut.. Drag kastrullen av värmen och rör ned den sönderbrutna chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt créme fraiche och vispa tryffelmassan slät. Låt massan svalna och häll sedan upp den en spritspåse. Tryffelsmeten tjocknar när det blir kall. Spritsa små fina rosor eller ”pluppar”. Ställ tryfflarna svalt och pudra sedan kakao över, eller rulla i hackade nötter. Förvara svalt upp till 2 veckor.

 

Vardagstryffel med physalis

Julgodis 45069

Jag har tröttnat på att rulla, doppa och pudra. Min tryffelhantering har numera inskränkt sig till att koka upp grädden, röra ned chokladen och sedan klicka ut chokladen direkt i kakaopulver och servera med jordgubbar eller som på bilden, vackra psysalisfrukter.

 

Tryffelmassa

 

200 g god mörk choklad eller samma mängd vit choklad

1 dl vispgrädde

50 g smör

 

 

Koka upp grädden och låt den koka i nästan en hel minut. Tag grädden av spisen och bryt ned chokladen i den varma grädden. Rör tills den massan är slät. Här kan man mjukt smör för att göra massan smidigare.

Klicka ut, pudra med kakao och förvara svalt.

 

 

Pannacotta med saffran och apelsin

Julgodis 45033

Skönt med liten juldessert som står färdig i kylen.

Dekorera med frysta tinade bär, vispad grädde och vackra chokladlöv.

 

4 portioner

5 dl vispgrädde 40%

3 gelatinblad

Vaniljpulver

Eventuellt sötning

Valfri smaksättning – 1 kuvert saffran, som på bilden samt rivet apelsinskal av en väl tvättad apelsin

 

Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Koka upp grädden med vaniljpulver och ett kuvert saffran och 1-2 msk rivet apelsinskal. Låt gräddblandningen svalna en stund. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i den varma grädden. Häll upp i portionsglas eller i en större form. Låt stå ett par timmar i kylskåpet.

Toppa med vispad grädde, tinade bär samt färdigköpta chokladlöv.

 

Pyttesmå mandelmuffins med choklad och nötter

Julgodis 45053

Detta är egentligen recept till en härlig mandelkaka som jag smaksatt med kakao och rullat degen till valnötstora bollar och gräddat i knäckformar.

För att sedan toppa med smält choklad och hackade pekannötter.

 

Det här behöver du:

100 g smör

3 ägg

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 msk kakao

100 g mörk choklad och ½ dl hackade nötter till dekoration.

 

Rör smöret mjukt och tillsätt sedan ned ett ägg i taget och sist grädde. Tillsätt sedan alla torra ingredienser.

Blanda degen väl och rulla sedan till bollar som du trycker ned i knäckformar.

Grädda minimuffinsen i 8-10 minuter och låt sedan svalna.

Doppa de små muffinsen i smält choklad och sedan i hackade pekannötter.

 

 

Jultryffel

Jultryffel

En god gärning – den bästa presenten till dig själv

I dessa tider så talas det om julklappar på längden och tvären.

Men jag tror faktiskt inte att det handlar om vad du ger utan vad du gör. 

Runt omkring oss finns det just nu massor av små vardagshjältar, allesammans Tomtens nissar som gör en himla massa gott.  En del packar skokartonger och ger bort anonyma julklappar till människor som behöver hjälp. Andra säljer skinkmackor till förmån för uteliggare och några packar matkassar och kör ut till människor som är utan mat.

Jag skulle packat kassar på söndag, men fick förhinder pga förkylning. Tänkte att det kanske finns någon annan därute som kan tänka sig att rycka in och hjälpa till istället för mig, så jag skrev en rad på FB för ett par timmar sedan.

Inom en timme hade Anna hört av sig och med ett par knappstryckningar på min telefon hade Ingela som råddar Basket Brigade och Anna fått kontakt och stämt träff på söndag.

Det hörni, det är de riktiga hjältarna. Tomtens alla hjälpredor som gör något bra för andra.

Det känns som jag också fått både skokartong, matkasse och skinkmacka och en hel massa värme i hjärtat att det finns genuint goda människor.

Den bästa julklappen i år.