Dags för nässlor!

Pyttesmå nässlor är redan uppe, iaf här i Stockholmsområdet. Vilket är rekordtidigt! Normalt brukar vi gå man ur huse på 1 maj, då lilla mamma fyller år och alltid önskar sig nässelsoppa till födelsedagslunch.
Idag tipsar jag gärna om en klar soppa utan gluten och laktos. Extra mättande och näringstät blir soppan av små goda frikadeller på kycklingfärs och förlorade ägg. Orkar du inte pyssla med äggen, så blir det ju lika bra och gott med vanliga hårdkokta ägg!

nässelsoppa
Foto: Martin Cederblad

Nässelsoppa med kycklingfrikadeller och pocherat ägg (förlorat ägg)
Denna soppa är naturligt laktos och glutenfri, alltså inte avredd med mjöl eller mejeri utan är mer av buljongkaraktär. Jag räknar med att ägggulan kommer att reda soppan när man rör ut det. Vill du ha en krämigare soppa, så smular du ihop lika delar smör och mjöl och gör små kulor som du vispar ned i soppan, och ger det hela ett uppkok. Eller vispar ned 2-3 msk creme fraiche.
Pröva gärna att göra de väldigt lättlagade små kycklingfrikadellerna, de är väldigt goda!

4 portioner

1 liter nässlor, rensade
1 liter grönsaksbuljong
1 gul lök
2 kycklingfiléer
4 ägg + 1 äggula
smör, salt, peppar
persilja, gräslök

Skala och hacka löken. Fräs det i en stor kastrull i en klick smör utan att det tar färg. Rör ned de väl rensade nässlorna och låt alltsammans fräsa i någon minut. Häll på buljongen och låt alltsammans puttra på svag värme i minst 5 minuter. Ställ sedan ned kastrullen i vasken (så det inte skvätter så mycket) och stavmixa soppan slät, direkt i kastrullen. Smaka av soppan med salt, peppar och toppa vid servering med persilja eller finhackad gräslök.
Pochera äggen försiktigt i en stekpanna med 2 cm bottenskyla av vatten och en droppe vinäger.
Mixa kycklingfiléerna i matberedare till en färs. Rör ned ägggulan och krydda färsen med salt och peppar. Stek gärna en provbulle och kolla kryddningen.
Forma små fina frikadeller/köttbullar och stek dem på medelgod värme i 4-6 minuter. Detta kan göras i god tid i förväg.
Servera soppan med varma frikadeller och pocherat ägg.

”Hängd” Skagenröra på ostkex

Receptet kommer delvis via min underbara sambos exhustru, som tipsade om det gamla restaurangtricket med att hänga gräddfil, så det blir en stabilare och tjockare röra. Helt perfekt! Tack helmysiga Anna-Lena för det!
(och allt annat också, för den delen)

Kexen är lite pyssliga, men enkla att göra. All sorters ost kan användas här. Det vanliga är ju att man använder riven parmesan men det går lika bra med Västerbotten eller Cheddar.
Packa den rivna osten, ca 200 g, i botten på 8-10 metallfolieformar, ganska mycket ost i varje form, och grädda i 4-5 minuter i 200 grader. Låt dem svalna och pilla sedan försiktigt ut dem ur formarna.
Detta kan göras i god tid i förväg, (bör göras i god tid) och kan sedan förvaras torrt till servering.
skagen

Cheddarkex med ”hängd” skagenröra
Lite pyssel, men väl värt besväret. Se tips om hur du gör kexen.
Pröva gärna att ”hänga” gräddfil när du gör Skagen nästa gång. Du får en fast syrlig smet som blir perfekt att blanda med majonnäs, räkor, rom och dill. Tänk på att hängningen tar ca 6-8 timmar, så är det bra att göra det kvällen innan du ska blanda smeten.
Detta är en stor sats, som räcker till 8 portioner. Ät upp resten nästa dag tillsammans med en god äggröra!

4 portioner

3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
200 g väl avrunna räkor
2 msk röd stenbitsrom
dill, salt, peppar
eventuell extra smaksättning kan vara en knivsudd senapspulver eller riven färsk pepparrot.

Fodra en sil med hushållspapper och lägg/häng den över en bunke. Slå upp gräddfilen i silen och ställ alltsammans i kylen över natten. Nästa dag har du en tjock avrunnen gräddfil som passar perfekt som bas till både kalla såser och röror. Blanda gräddfilen med majonnäs och finhackade räkor, stenbitsrom och finhackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Extra smaksättning kan vara en knivsudd senapspulver eller riven färsk pepparrot.
Låt smeten stå kall till servering.
Beräkna 2 kex per person, de passar utmärkt som drinktilltugg eller förrätt.
Dekorera med dillkvist vid servering och gärna ett extra varv med svartpepparkvarnen.
Foto: Martin Cederblad.

Nässelkyckling och separationsångest

Onsdag 26 mars.
En vecka kvar på mina två kurser i Helhetsmetoden. Nästa vecka går både Steg 1-gruppen och Fortsättningsgruppen i mål efter 10 intensiva och spännande veckor. Vi har skrattat, gråtit, pratat om känslor, tankar, beroende och beteende kring maten och känslorna kring detta. Alla har gått ned i vikt, vilket naturligtvis gör mig både stolt och glad.
Men nu närmar det sig slutet och då kommer alltid samma känsla smygande, nämligen separationen. Jag är ju en liten hönsmamma och månar (ibland lite för mycket) om mina klienter. Har de fått tillräckligt med KBT-redskap för att klara av påskens alla frestelser, fixar de att göra kloka och hälsosamma val utan gruppens och mitt stöd varje vecka? Hör de i så fall av sig och berättar hur de mår?

(Vill du veta mer om nästa kurs, så kika här.)

Ja, ni förstår ungefär vad jag menar.
Så, vad gör jag då, vad gör alla ”matmammor” då?
Jo, lagar mat naturligtvis. (dum fråga)
Gruppen ikväll får en grönsakssoppa med ägghalva och klick med tzatsiki och olivolja samt fröbröd. För dem som inte hänger med så får mina deltagare alltid någon form av snacks, eftersom vi håller kursen mellan 18-20 och alla hinner inte äta innan. (i måndags fick de små mackor med ankbröst och kall blomkålsallad på fröknäcke)

För er andra tänkte jag bjuda på en kycklingfilé fylld med nässlor eller andra örter.

nässlor

Örtfyllda kycklingbröst, purjo och shiitakeröra och tomatsallad
Oj vad det doftar gott! Kycklingpaketen gör du i ordning i god tid i förväg och koka sedan 20 minuter i kastrull eller stekpanna i buljong.

4 portioner

kyckling:
4 kycklingfiléer
smör
blandade färska örter eller nässlor , på bilden har jag tagit rejält av basilika, salvia och rosmarin
1 liter grönsak eller hönsbuljong
(folie eller plastfilm

till tomatsallad:
12 små eller 4stora tomater
färsk bladspenat
färsk basilika
salt, peppar, olivolja, balsamvinäger

till svamp och purjoröra:
1 hel purjo
200 g svamp
1 dl crème fraiche
1-2 tsk fransk senap
salt, peppar
färsk salvia

Lägg kycklingfiléerna mellan två ark smörpapper eller platsfilm och platta ut dem till dubbel storlek med hjälp av plattjärn eller kastrull.
Salta och peppra på insidan av filéerna och lägg på en klick smör. Bred ut örterna jämt över filéerna och rulla ihop dem ordentligt, ungefär som en rulltårta.
Rulla in filéerna i metall eller plastfilm och ställ kallt tills det är dags att koka dem.
Lägg ned dem i sjudande buljong i en låg vid, kastrull och låt dem sjuda i 20 minuter.
Under tiden snittar du och sköljer purjon, strimlar den och även svampen. Smält en klick smör i en stekpanna och fräs svamp och purjo ett par minuter. Klicka i senap, crème fraiche och låt koka upp, smaka av med salt och peppar.
Lägg på salviakvistar över den varma röran vid servering.
Skär tomaterna i mindre bitar och lägg upp på fat som är fodrat med färsk bladspenat. Toppa med flingsalt, nymald svartpeppar, droppar av olivolja och balsamvinäger. Fördela generöst med basilikablad över tomaterna.
Vid servering, ta bort folien och skär med vass kniv upp kycklingen i tunna fina skivor. Servera med svampröra och tomatsallad.
Foto: Martin Cederblad

Pestopaj med mandelmjöl

Med ett enkelt recept på pestopaj gjord på mandelmjöl tänkte jag be att få önska trevlig helg!
Nya kurser i Helhetmetoden startar i maj, bra för dig som aldrig mer vill banta och en gång för alla vill få ordning på det där med hunger och sug. Läs mer om Helhetsmetoden.

Cathrine

pestopaj

pestopaj
Pestopaj med mandelmjöl
Detta är en otroligt god och lättlagad paj som passar både som vegorätt, eller tillsammans med rökt lax eller skinka och sallad. Pajen passar utmärkt att servera även för ”brödätare” för det är ingen som märker skillnaden!

4-6 portioner

3 dl mandelmjöl ( här fungerar det lika bra med sojamjöl)
125 g smör
1 äggula
1 krm salt

till fyllningen:
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl riven ost
ett knippe färsk basilika
1 dl färdigköpt pesto
salt, peppar

Kör ihop degen i matberedare och tumma sedan ut den i en pajform med löstagbar botten. Känns degen kladdig så ”mjöla” händerna med mandelmjöl. Ställ formen kallt en stund före bakning, gärna i frysen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kör under tiden ihop fyllningen i matberedaren, smaka av med salt och peppar.
Tag ut formen och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Häll sedan på pajfyllningen och grädda pajen klar, så fyllningen stelnat, ca 30 minuter. Täck gärna med folie då mandelmjöl kan bränna i kanterna.
Servera pajen ljummen, gärna tillsammans med ett par skivor god skinka och en sallad, som på bilden.

Skicka vidare! Alla förtjänar att må bra med sin kropp!

Kära vänner, klienter, för er som har gått Helhetsmetoden eller bara varit intresserade av den, nu finns det chans för dig att ”skicka vidare” något bra till en vän som du tror skulle må bra av lite hjälp och stöd.
Helhetsmetoden

Under de närmaste veckorna finns det möjlighet för dig att hjälpa en vän genom att låta honom/henne få gå en provtimme hos mig för halva priset mot en vanlig terapitimme + att hon/han även får boken Helhetsmetoden.
Besöket kan ske i verkliga livet, här på min mottagning i centrala Stockholm eller via Skype.
Som tack för hjälpen får du välja fritt av någon av de böcker jag tidigare givit ut, ( utom Balansboken, den har jag inte fått in ännu).

Skicka vidare, så hjälps vi åt, för alla har rätt att få må bra med sig själva!

Stor kram från Cathrine
—————————————-
Cathrine Schück
Samtalsterapeut,kostrådgivare, KBT-coach

cathrine@schuck.se
www.schuck.se
070-7333027

Varm nyponsoppa, perfekt för en dag som denna!

Comfortfood är ett av mina favoritord! Tröstande, värmande, mättande mat som gör dig snäll och glad.
Precis så är nyponsoppa.

min kloka väninna Maria Helander och jag var på Masesgården och hade kurs i Helhetsmetoden. Tills frukost fanns det massor av olika tillbehör till filen, bland annat nyponpulver. Vi vet ju båda att nypon är väldigt bra för bland annat leder och inflammatoriska problem, men framför allt så är det ju så himla gott.
Så vi ”guckade ihop” en röra på 1 msk nyponpulver, 1 msk kokosolja och ca 1 dl varmt vatten. Detta fick svalna och efter både lunch och middag kunde vi unna oss den godaste efterrätten man kan tänka sig, nyponkräm!
nyponsoppa
foto: Zara Doublet, ur boken Ät dig till balans.

En dag som denna, när snön och blasket är tillbaka, så behöver man något extra gott, och gärna nyttig.
Så dagens tips blir därför, nyponpulver, 1-2 msk blanda med 1-2 dl hett vatten och rör ned 1 msk kokosolja. Drick lite nu medan det är är varmt och låt sedan resten stå tills i eftermiddag. Avgör då om det är godast varmt eller kallt!
Glad måndag på er!
Cathrine

Trendiga skockor, nytt på grillen för i år

Jag läste idag en ny trendrapport om vad som gäller på grillen i sommar. (värdelöst vetande egentligen, but neverless)
Men nu är det äntligen trendigt att grilla hela kronärtskockor. På Mallorca där vi alltid fått tag på små fina primörskockor har de fått ligga med på grillen så länge jag kan minnas. Små fina primörskockor blir ju klara enbart med hjälp av grillvärmen. De stora skockor vi har fått tag på här hemma kräver koktid. en variant är att först grilla dem och sedan låta dem ligga och bli ätmjuka i ugnen en stund.
gott blir det hur som helst!

skocka
Foto: Zara Doublet

Hittar du små och fina, som på bilden, lägg dem med skurna sidan nedåt tillsammans med citronklyftor och kvistar av rosmarin om du har tillgång till det.
Tricket är att låta både skockor och citron ligga kvar tillräckligt länge för att släppa från grillgallret. Servera med gott ört och citronssmör
Så här gör du:
Ta en bit smörpapper. Hyvla ett par hekto smör över pappret med osthyvel. Riv sedan en väl tvättat citron på grova sidan av rivjärnet. Pressa en vitlöksklyfta och hacka en näve persilja.
Toppa det goda smöret med grovmalen svartpeppar och en nypa flingsalt.
Fös försiktigt ihop smörpaketet till en rulle eller paket. Bind om med garn om du har, annars bara rulla ihop och frys med papperskarven nedåt.
Tag fram ur frysen och skär direkt så mycket du vill ha.

Saftig kycklingsnitzel med blomkålsmos

En gammal klassiker i ny tappning, ur min och Maria Helanders nya bok, Ät dig i balans.
Ät dig i balans

En gammal klassiker i ny tappning! Tunna skivor kyckling eller kalkon panerade i mandelmjöl och ägg. Serverat med krämigt mos på blomkål och färska örter.
Här är himlen nära!

kycklingsnitzel

4 portioner
400-600 g kalkonfilé eller bröst
ett stort blomkålshuvud
2 ägg, 2 dl mandelmjöl
2 dl sojagrädde/havregrädde/mandelgrädde/cashew grädde
4 dl ärtor
timjan/mejram/persilja, salt, peppar
smör/kokosolja till stekning
till servering: citron, tomater, basilika, olivolja, balsamvinäger

Dela blomkålen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är gaffelmjuk. Enklaste moset gör du genom att slå av vattnet, tillsätta en skvätt ”grädde” och finfördela till mos med hjälp av en stavmixer. Späd med ”grädden” till du fått en fin konsistens. Blanda ned ett par kvistar kryddgrönt och kör en sekund tills blomkålsmoset fått fina gröna prickar! Smaka av med salt och peppar.
Gör gärna i ordning tomatsalladen så att den kan stå och dra en stund före servering. Dela tomater, krydda med salt och peppar, strimla färsk basilika över och droppa en god olivolja och balsamvinäger över salladen. Låt stå framme till servering.
Vispa upp äggen i en djup tallrik. Häll upp mandelmjöl och en nypa salt i en annan tallrik. Doppa kalkonskivorna först i ägg och sedan i mandelmjölet. Stek dem sedan på medelgod värme i stekpanna. Använd gärna 50/50 av smör och kokosolja för bästa stekresultat. Håll gärna köttet varmt på plåt i ugnen, medan du steker de övriga.
Servera med nykokta, smörslungade ärtor, blomkålsmos och en god tomatsallad.

Ny kurs i Helhetsmetoden

Helhetsmetoden

Vad är Helhetsmetoden?
Behöver du gå ned i vikt? Har du försökt och inte lyckats? Det handlar inte om att bestämma sig, ha karaktär, kunskap, disciplin eller en vilja av stål. Det handlar om beteende och beroende. Det handlar om att du har lärt dig att använda maten för att hantera dina känslor och detta har skapat ett matberoende hos dig. Den goda nyheten är att det går att göra något åt det. Helhetsmetoden handlar om att hjälpa dig att hitta en balans mellan kroppens hunger och känslornas sug.

Du förtjänar att trivas med dig själv. Vi vill att du ska tycka om det som finns i din spegel och känna att kroppen, maten och du är goda vänner – nu och resten av livet.

Behöver jag ännu en ny bantningsmetod?
Det här är inte en bantningskurs. Vi tror inte att det finns någon anledning till att ge dig en ny bantningsmetod. Troligen kan du redan allt du behöver i ämnet kost, vikt och motion. Kanske du till och med har provat flera metoder, undersökt möjligheter och inhämtat mängder med kunskap från veckotidningar, böcker och kvällspressen?

Vad vi vill med denna kurs är att du från och med denna stund ska sluta banta! Genom att både arbeta med kroppen och ditt beteende kommer vi dit.

Hur ser upplägget ut?
Under våra träffar får du redskap och hjälp att lära dig komma tillrätta med ditt beteende och beroende kring och av mat. Vid varje möte, så har vi en föreläsning kring ett tema och därefter får alla deltagarna integrera i kursen genom att dela med sig av sina erfarenheter. Du kommer även att få hemuppgifter, som består av moderna KBT övningar, som kommer att hjälpa dig att kartlägga och ändra ditt beteende, stärka din självkänsla och stressa ned.

10% av kursen handlar om kosten, 90% tar upp vårt beteende (KBT).

Tid: 6 måndagar, med start 28 april. kl 18-20. Plats: Sturegatan 48, Stockholm.
Pris 2900 kr. Det går bra att dela upp betalningen.

Får jag kurslitteratur?
Du får boken Helhetsmetoden som går igenom allt det som sägs under föreläsningen. Där finns även tips, exempel och hemuppgiften.

Kursledare
Cathrine Schück som är kock, licensierad kostrådgivare, KBT-coach, matskribent och författare till 15 kokböcker. Cathrine utbildar sig även till psykoterapeut och är nu färdig Steg 1 utbildad terapeut.

Om jag är sjuk och missar ett tillfälle vad händer då?
Allt du har missat finns beskrivet i kurslitteraturen. Men du har självklart möjlighet att ta igen tillfället under någon av våra andra pågående utbildningar.

Hur anmäler jag mig?
Skicka ett mejl och berätta att du vill gå kursen. Då får du inbetalningsuppgifter. När du har betalat in kursavgiften har du en garanterad plats på utbildningen.

Varmt välkommen att höra av dig om du har fler frågor:

cathrine@schuck.se

Ljummen grekisk sallad med panerad fetaost

Jag är välsignad och lyckligt lottad som får göra olika saker i livet. Jag får varva mitt terapiarbete med bokprojekt och roligt nog, fortfarande även matjobb till tidningen Tara och till Expressens LCHF bilagor. När man lagar mycket mat till fotograferingar för olika tidningar så hoppas man naturligtvis att all mat är lika god, men man får också alltid en eller ett par extra favoriter. Sådant som är extragott, liksom.
Här kommer en sådan rätt.
Fetaost panerad med mandelmjöl och både mjuk, ljummen och krispig. Helt galet gott!

panerad fetaost

Ljummen grekisk sallad på stekt fetaost och tzatzikidressing
Ok, inte helt enkelt att panera fetaost för ett helt kompani. Detta är en rätt som passar bäst för en mindre middag.
Fast har man inte testat mandelpanerad fetaost så är det ett måste!

4 portioner

200 g god fetaost
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 gurka
1-2 rödlökar
1 stor röd paprika
200 g blomkål, i mindre buketter
1-2 dl svarta eller gröna oliver
till servering: grönsallad, olivolja, timjan, salt och peppar.
Dressing: 2 dl matlagningsyoghurt, 2 pressade vitlökslyftor, olivolja, salt och peppar.

Skär paprika i strimlor, dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna och skär gurkan i halvmånar, skala och strimla löken.
Förväll blomkålen i kokande saltat vatten ett par minuter, spola sedan av den med kallt vatten.
Vänd ihop alla grönsaker och ringa en god olivolja över alltsammans.
Skär fetaosten i mindre tärningar, vispa upp ägget i en tallrik och vänd runt osten i äggsmeten. Vänd dem sedan i mandelmjöl och stek på medelgod värme i lika delar smör/olivolja.
Lägg upp de varma, frasiga ostbitarna på salladen och avsluta med en nypa flingsalt och ett varv på svartpepparkvarnen, samt ett par nypor färsk timjan.
Servera såsen vid sidan om.

Serveringtips för buffé.
Vill du servera en grekisk sallad på din LCHF-buffé så kan jag verkligen rekommendera dressingen och då förenklar du det hela genom att lägga på vanlig fetaost och låter bli att steka den.
Alltsammans kan göras i ordning i god tid och förvaras kallt fram till servering.

Foto: Martin Cederblad.