Nyheter om Mallorca, kurser samt mina populära ”homeparties”

Oktober är det full fart, då åker jag till Mallorca med två härliga gäng som ska laga mat, vandra i bergen och njuta av allt det härliga som finns på Mallorca.

Roligt nog så ser det ut som dessa veckor är så populära så att jag kör nya veckor till våren och siktar på de två första veckorna i maj. Hör av dig om du är intresserad av att hänga med då!

02Sep2010_8434November

Då är mottagningen öppen som vanligt och det finns möjligheter att boka både enstaka tillfällen för rådfrågning och även längre perioder eller kurs med Helhetsmetoden.

Nytt

Jag kommer hem till dig och dina vänner/väninnor och håller en ”minikurs” och bjuder även på god och nyttig mat. Dessa kvällar har blivit väldigt populära och efterfrågade. Hör av dig för mer info och priser, cathrine@schuck.se

Kram från Cathrine

 

 

 

Härlig paj att ta med på föreläsning

 

Alla dagar är olika. Glad ska man vara för det.

Idag är jag bokad för en kvällsföreläsning av 10 tjejer som vill ha en föreläsning om mat, hälsa och några tankar kring KBT och vikt.

När jag fick frågan om jag även kunde ta med mat till föreläsningen så tackade jag ja direkt. Självklart tar jag med mig mat. Så på buffén ikväll står det en härlig paj bakad på mandelmjöl, en god och krämig zucchinisallad samt sichuankryddade kycklingfiléer.

Vill du också bjuda ihop ett mindre gäng och hyra in mig så går det alldeles utmärkt!

Här kommer bild och recept på en väldigt god paj!

IMG_0476Spenatpaj med mandelmjöl 

En pajdeg utan gluten är mindre elastisk än denna som är gjord på malda nötter. Men du får ändå den godaste och sprödaste pajdeg du kan tänka dig.

Denna gång smaksatte och färgade vi fyllningen med gurkmeja, för att få en fin kontrast till oliver och tomater. Det blir även gott med koriander, curry och spiskummin i denna pajfyllning.
Servera pajen med en matig sallad.

4-6 portioner

3 dl mandelmjöl,  50 g kokosolja/smör
1 msk fiberhusk 1 ägg

till fyllning:
5 ägg
3 dl sojagrädde/havregrädde/creme fraiche
1 dl riven fetaost
2 lökar
200 g färsk bladspenat
100 g strimlad soltorkade tomater, svarta oliver, minitomater salt, peppar, gurkmeja

Sätt ugnen på 200 grader.

Arbeta samman alla ingredienser till pajdegen. ”tumma ” ut den i smord pajform, gärna med löstagbar kant. Degen kan kännas kladdig, använd gärna plastfilm eller smörpapper och ”mjöla” fingrarna med mandelmjöl.

Ställ formen i frysen i 30 minuter, så får du en perfekt kant på pajen som inte rasar ned vid gräddning. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Strimla löken och stek den mjuk i kokosolja, utan att det tar färg. Vispa ihop ägg, sojagrädde med tofu och riven fetaost.

Vänd ned spenat, lök och strimlade soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar. ”Färga” vackert solgult med 1 tsk gurkmeja.

Blanda fyllningen och häll alltsammans i pajskalet, lägg på oliver och tomater och grädda i 35-40 minuter. Låt pajen vila ett par minuter innan du skär upp den.

Ur boken ät dig i balans, skriven tillsammans med Maria Helander. Foto Zara Doublet.

Boka in lite TFM-tid i din almanacka

Handen på hjärtat, hur ser det egentligen ut i din almanacka? Hur många TFM-timmar har du bokat upp denna vecka?

För du vet väl vad TFM betyder? Jaså, inte. Då är det hög tid att lära sig det. TFM betyder helt enkelt TID FÖR MIG.

Den tiden som du behöver för återhämtning, andhämtning, paus och fokus på den viktigaste personen i ditt liv, nämligen du själv.

TFM-tidHåller du inte med mig om att den viktigaste aktören i ditt liv är du? Att du minsann inte ska prioritera dig själv framför andra, inte förhäva eller verka alltför upptagen av dig själv. Kanske inte så klädsamt, eller?

Jag håller inte med dig där.

Det är nämligen så att vi måste först och främst hjälpa oss själva innan vi kan hjälpa någon annan. Det är så det funkar. Vid flygplanstrassel, för masken till din egen mun och få syre, innan du hjälper din anhörig. Så enkelt är det. Utan dig och utan din ork och medverkan kan du inte hjälpa en kotte.

Det är heller ingen som rensar i din almanacka åt dig eller sticker åt dig lite TTF- tid. ( tid till förfogande) Den får du faktiskt se till att fixa själv.

Jag hade en klient för många år sedan som bokade sin almanacka i tre färger, rött, grönt och blått. Det som var bokat i rött var ”måsten”, det som var bokat i blått var ”sånt som jag bör” och det gröna var sådant som bara är för mig, egen tid. Sedan var hon noga med att varje vecka se till att det var en bra balans mellan måste, bör och vill.

Det som händer i våra kroppar när vi ständigt är på språng och ständigt står på alert för att kratta i alla andras maneger före våra egna är att vi långsamt bryter ihop och till slut är ”innebrända”, utmattade, trötta och dessvärre också ganska runda om magen av allt för mycket stress och ständiga kortisolpåslag (stresshormoner) som sänker ämnesomsättning.

Själv så ger jag mig en rejäl timme varje morgon av TFM- tid då jag niger och kutar runt i Lill-jans skogen för mig själv. Jag lyssnar på radio och skrattar gott åt Mix Megapol.

Annan bra TFM-tid för är faktiskt att ställa sig och stryka med bra podradio i öronen. Men nu är det ju så att jag är väldigt förtjust i just tvätt och stryk.

Fundera på vad TFM-tid kan vara för dig. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp med att hitta den tiden.

Cathrine

 

 

 

Smått och gott i höstrusket

kycklingsnitzelFår man lov att bjuda på riktig ”comfort food” en ruggig höstdag som denna?

Här kommer ett riktigt bra recept på mandelmjölpanerad kalkonfilé, som självklart kan göras på vanlig fläsksnitzel, utbankad fläskfilé, kalv eller kyckling.

Det är hur som helst enkelt att först doppa i uppvispat ägg och sedan i mandelmjöl. Servera med gott blomkålsmos och och tomatsallad.

mandelpanerad kalkonfilé

Saftig kalkonsnitzel med blomkålsmos och ärtor

En gammal klassiker i ny tappning. Kalkon är ett magert men proteinrikt kött, som är ett fint alternativ till kyckling. Istället för den klassiska paneringen med vetemjöl, gör vi tunna skivor kalkon panerade i mandelmjöl och ägg. Serverat med krämigt mos på blomkål och färska örter. Här är himlen nära!

4 portioner
400-600 g kalkonfilé eller bröst
ett stort blomkålshuvud
2 ägg, 2 dl mandelmjöl
2 dl sojagrädde/havregrädde/mandelgrädde/cashew grädde 4 dl ärtor
timjan/mejram/persilja, salt, peppar
kokosolja till stekning
till servering: citron, tomater, basilika, olivolja, balsamvinäger

Dela blomkålen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är gaffelmjuk. Enklaste moset gör du genom att slå av vattnet, tillsätta en skvätt ”grädde” och finfördela till mos med hjälp av en stavmixer. Späd med ”grädden” till du fått en fin konsistens. Blanda ned ett par kvistar kryddgrönt och kör en sekund tills blomkålsmoset fått fina gröna prickar! Smaka av med salt och peppar.

Gör gärna i ordning tomatsalladen så att den kan stå och dra en stund före servering. Dela tomater, krydda med salt och peppar, strimla färsk basilika över och droppa en god olivolja och balsamvinäger över salladen. Låt stå framme till servering.

Vispa upp äggen i en djup tallrik. Häll upp mandelmjöl och en nypa salt i en annan tallrik. Doppa kalkonskivorna först i ägg och sedan i mandelmjölet. Stek dem sedan på medelgod värme i stekpanna. Använd gärna kokosolja för bästa stekresultat. Håll gärna köttet varmt på plåt i ugnen, medan du steker de övriga.

Servera med nykokta ärtor, blomkålsmos och en god tomatsallad.

Recept ur boken Ät dig i balans av Cathrine Schück och Maria Helander, foto Zara Doublet.

 

Surprise! ”Back to basics” inte lika enkelt när det är semester! Dagens ord är ”förlåtelse”.

Idag är the key word förlåtelse!

Idag är the key word förlåtelse!

Hörni det där med ”Back to basics” var ju inte lika enkelt som jag trodde! En vecka på Österlen och nu är det VERKLIGEN tillbaka till ruta ett, igen.

En underbar vecka på Österlen sätter sina spår vare sig man vill eller inte. Nu är det verkligen hög tid att återgå till det rätta spåret igen. En powerwalk i morse och en äggröra till lunch och genast känns det riktigt bra igen.

Dagens ord är förlåtelse och kärlek. Jag slår och hackar inte på mig själv för att det blivit några härligt goda avsteg, utan väljer istället att minnas varenda en av dem med glädje och njutning.

Mottagningen är öppen som vanligt, det finns tider både i verkliga livet och via Skype eller telefon. I oktober drar jag och ett gäng roliga tjejer till Mallorca för att vandra i bergen och äta god (och nyttig) mat. Häng med du också, det finns platser kvar!

Stor kram, Cathrine

 

Back to basics/första veckan/nyttig lärdom

 

Hittills har jag varit lite tveksam till sk ”nollning” dvs att äta i princip enbart protein och fett och undvika både mejeri och grönsaker.

Men jag är efter en knapp vecka beredd att ändra mig på denna punkt. Och det är ju vad jag älskar mest, nämligen att få sina förutfattade meningar omkullkastade och överbevisade!

Jag har upptäckt att både jag och mage faktiskt mår otroligt mycket bättre av att helt och hållet undvika mejeri, förutom smör. När det gäller grönsaker så gör jag ett uppehåll på ett par veckor och ser helt enkelt vad som händer med kropp och vikt. Just nu dalar vikten ”by the day”, så jag är en happy bunny.

Väldigt happy och stolt faktiskt då jag för första gången på ett bra tag även tog mig runt en timme i spåret och avslutade med både planka och ett gäng sit-ups.

Jag kände mig som en jäkla Paolo Roberto här på morgonen. ( jo, jag följer honom på Instagram och är sjukt peppad. Precis som det ska va, mao)

Här kommer ett recept som funkar lika bra att göra på kyckling eller lax. Kör din egen färs i matberedare, nu när det är så varmt!

kram, Cathrine

kycklingburgareKycklingburgare Spicy Thai

Det är kul att kunna göra en nyttig och god ”twist” på en klassisk snabbmatsrätt, nämligen hamburgare. Här serverar vi en burgare på kycklingfärs smaksatt med thaismaker och chilimajonnäs. Det går lika bra att smaksätta färsen med basilika och soltorkade tomater, då blir det mer medelhavsmak, men absolut lika gott!

Det finns kycklingfärs att köpa färdig, men vi tycker att det blir fräschast att köra kycklingfileer i matberedare när det är dags för tillagning.

4 portioner

500 g kycklingfilé

2 ägg

1⁄2 – 1 dl sojagrädde/kokosgrädde

1 tsk currypaste, röd eller grön

1 tsk spiskummin

en näve färsk koriander

1-2 msk riven färsk ingefära

salt och peppar

kokosolja till stekning

Servera med salladsblad, strimlad vårlök/purjo samt osötad majonnäs smaksatt med en knivsudd chilipulver/paprikapulver/curry, beroende vilken smak du gillar bäst.

Kör bitar av kycklingfilé till färs i matberedare tillsammans med ingefära, koriander och kryddor. Rör nedan ned ägg och grädde till en lös men smidig färs. Späd med grädde tills du är nöjd med konsistensen.

Krydda färsen med salt och peppar, är du osäker på kryddningen, stek en provbiff och smaka.

Hetta upp kokosolja i en rejäl stekpanna och stek kycklingburgarna noga på båda sidor. När det gäller kyckling så vill man gärna ha dem genomstekta. (De förblir saftiga av grädde och ägg).

Servera burgarna varma eller ljumma tillsammans med smaksatt majonnäs.

Vill du göra denna burgare med lax istället så blir det jättegott.

Recept ur boken Ät dig i balans tillsammans med Maria Helander.

Foto: Zara Doublet

Dags att ta i med hårdhanskarna! Back to basics!

Är du, precis som jag lite jag just nu, lite rund i kanterna?

En glad och tämligen välmatad tant Schück

En glad och tämligen välmatad tant Schück

Har sommaren varit en härlig kavalkad av ”medvetna avsteg” i form av en liten macka ibland, en liten sillpotatis, några glassar och ett par extra glas iskall rosé?

Så har min varit, och handen på hjärtat, jag har njutit av varenda liten smula!

Men, nu kära vänner, är det hög tid att ta tag i situationen och därmed basta.

Min bästa metod är att köra ett par veckor av en stenhård variant av LCHF. En riktig ”back to basics” variant med en mycket liten mängd kolhydrater. Riktigt strikt, med andra ord.

Just nu sitter jag och sippar på en sk fettkaffe, vilket i mitt fall består av 1 msk kokosfett eller en skvätt grädde. Ibland räcker det som frukost, beroende på hur dagen ser ut och hur hungrig jag är. Annars äter jag gärna en äggröra på 2-3 ägg och 2 msk kokosfett till frukost/lunch.

Igår blev det just en äggröra vid 11-tiden och sedan var jag inte hungrig förrän vid 15-tiden, då jag tog en ”klämma” bestående av skinka, fet ost och ett par hyvlade skivor smör.

Middag åt jag vid 21-tiden och då stod det laxfärsbiffar på menyn med en skiva limesmör.

Är du nyfiken på mer detaljer kring maten så är det bara att höra av sig till mig.

(behöver jag säga att kilona smälter bort i rask takt)

Nytt och aktuellt

Det finns fortfarande plats på resan till Mallorca i oktober, titta gärna på tidigare blogginlägg så hittar du all info, hör annars gärna av dig till mig så berättar jag mer!

Ny kurs i Helhetsmetoden startar i mitten på augusti, där finns det plats kvar. Läs mer om det på kurssidan.

Mottagningen är öppen och det finns tider som passar dig, och vi kan även ses via Skype för dig som inte bor i Stockholm eller har svårt att ta dig hemifrån.

Cathrine

 

Jag lyssnar!

IMG_9734Jag är kvar i stan hela sommaren och håller mottagningen öppen för dig som vill unna dig en timmes kostrådgivning eller ett par timmars terapi.

Du når mig enklast på cathrine@schuck.se, skriv en rad hur jag bäst når dig, så bokar vi en tid och sitter ned i lugn och ro.

Det går lika bra att ses i verkliga livet eller via Skype.

Varmt välkommen, glad sommar, Cathrine

Helhetsmetoden i kursform startar i augusti!

9789113030104_large_helhetsmetoden-na-din-halsovikt-med-kbt-lchfHelhetsmetoden, KBT & LCHF

Helhetsmetoden –  för dig som aldrig mer vill banta. Gå ner i vikt och må bra med hjälp av KBT och LCHF. Denna kurs är för dig som vill sluta banta en gång för alla. För dig som förstår att det handlar om att arbeta tillsammans med kroppen och känslorna för att nå din idealvikt. För dig som är trött på att kämpa och vill hitta ett hållbart och berikande levnadssätt där du mår bra både i kropp och själ.

Under kursen får du verktyg och hjälp att balansera kroppens hunger och känslornas sug. Du får vägledning till att förändra det som hindrar dig idag att nå din hälsovikt. Vi jobbar också tillsammans med att stärka självkänslan och minska din vardagsstress.
Du förtjänar att trivas med dig själv!

Klicka här för att läsa mer om Helhetsmetoden

START: Augusti 2014

KURSLÄNGD: 10 x 2 timmar, 18.00-20.00.
En kort paus i mitten, där jag bjuder på nåt att äta och dricka.

PLATS: Sturegatan 48, Stockholm

KURSLEDARE: Cathrine Schück

INVESTERING: 4900 kr

ANMÄLAN: Genom att betala 1500 kr nu anmäler du dig till kursen, resten, 3400 kr, betalar du vid kursstart. Du kan givetvis betala hela kursavgiften på en gång om du vill.
Betala till Bg.5936-5015, skriv ditt namn på betalningen.

Klicka här för att anmäla dig.

Du kommer att få mer information och kallelse när det närmar sig kursstart.
Du kan även ringa om du har frågor: 070-733 30 27