Helhetsmetoden

Här kommer information om utbildningen Helhetsmetoden – Gå ned i vikt med KBT och LCHF

Vad är Helhetsmetoden?
Behöver du gå ned i vikt? Har du försökt och inte lyckats? Det handlar inte om att bestämma sig, ha karaktär, kunskap, disciplin eller en vilja av stål.  Det handlar om beteende och beroende. Det handlar om att du har lärt dig att använda maten för att hantera dina känslor och detta har skapat ett matberoende hos dig. Den goda nyheten är att det går att göra något åt det. Helhetsmetoden handlar om att hjälpa dig att hitta en balans mellan kroppens hunger och känslornas sug.

Du förtjänar att trivas med dig själv. Vi vill att du ska tycka om det som finns i din spegel och känna att kroppen, maten och du är goda vänner – nu och resten av livet.

Behöver jag ännu en ny bantningsmetod?
Det här är inte en bantningskurs. Vi tror inte att det finns någon anledning till att ge dig en ny bantningsmetod. Troligen kan du redan allt du behöver i ämnet kost, vikt och motion. Kanske du till och med har provat flera metoder, undersökt möjligheter och inhämtat mängder med kunskap från veckotidningar, böcker och kvällspressen?

Vad vi vill med denna kurs är att du från och med denna stund ska sluta banta! Genom att både arbeta med kroppen och ditt beteende kommer vi dit.

Vad är LCHF?
LCHF = Low Carb High Fat = Lite kolhydrater, mera fett
Genom att dra ned på dina kolhydrater så stabiliseras ditt blodsocker och din insulinnivå sjunker. Detta innebär att du slipper sötsug, trötthet och du behöver inte småäta. Dessutom har det en viktminskning att dra ned på kolhydraterna och öka på fettet i kosten. Stora mängder av insulin i blodet leder i längden till viktuppgång i form av fett. Tillräckligt låga halter har motsatt effekt, och ger viktnedgång. Fettcellerna kommer då långsamt att frisätta sitt innehåll till blodet, och inte vilja ta upp näring, vilket leder till att de krymper med tiden.

Läs fler LCHF-tips

Kan jag hålla vilken diet jag vill och ändå gå kursen?
Nej. Vi har märkt att de som har en lågkaloridiet får kämpa dubbelt så hårt med sötsug och matberoende, vilket försvårar arbetet med beteendet.

Vad är KBT?
KBT = Kognitiv Beteende Terapi
Kognitiv beteendeterapi är en famgångsrik behandlingsmetod inom psykologin. Terapin handlar om att undersöka i vilken mån det egna föreställningarna vi har stämmer med verkligheten eller inte. Man menar att det vi upplever som ett problem uppstår i sambandet mellan hur vi tänker, känner och handlar. Tankarna i sin tur växer fram ur vår självbild, det vill säga hur vi ser på oss själva och våra brister och tillgångar.

Hur ser upplägget ut?
Under våra träffar får du redskap och hjälp att lära dig komma tillrätta med ditt beteende och beroende kring och av mat. Vid varje möte, så har vi en föreläsning kring ett tema och därefter får alla deltagarna integrera i kursen genom att dela med sig av sina erfarenheter. Du kommer även att få hemuppgifter, som består av moderna KBT övningar, som kommer att hjälpa dig att kartlägga och ändra ditt beteende, stärka din självkänsla och stressa ned.

10% av kursen handlar om kosten, 90% tar upp vårt beteende (KBT).

Får jag kurslitteratur?
Du får vid varje möte ett kompendium som går igenom allt det som sägs under föreläsningen. Där finns även tips, exempel och hemuppgiften.

Kursledare
Cathrine Schück som är kock, licensierad kostrådgivare, KBT-coach, matskribent och författare till 15 kokböcker. Cathrine utbildar sig även till psykoterapeut och är nu färdig Steg 1 utbildad terapeut.

Om jag är sjuk och missar ett tillfälle vad händer då?
Allt du har missat finns beskrivet i kurslitteraturen. Men du har självklart möjlighet att ta igen tillfället under någon av våra andra pågående utbildningar.

Hur anmäler jag mig?
Skicka ett mejl och berätta att du vill gå kursen. Då får du inbetalningsuppgifter. När du har betalat in kursavgiften har du en garanterad plats på utbildningen.

Varmt välkommen att höra av dig om du har fler frågor:

cathrine@schuck.se